18 oktober Platform Glas in Gebouwen

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie RCE, Smallepad 5, Amersfoort + online

Zet in mijn agenda

Wat voor soorten vlakglas, (gebrandschilderd) glas in lood en/of gedecoreerd glas kunnen voorkomen in een gebouw? Hoe waardevol is het? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het glas behouden blijft? Tijdens het Platform beschouwen we deze vragen vanuit verschillende invalshoeken.

Daarnaast bespreken we de link tussen de bescherming van vlakglas en energetische verduurzaming door de vragen: welke isolatiemogelijkheden zijn er allemaal en wat zijn de geleerde lessen uit het verleden?

Aanmelden

De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel nodig. U kunt dit platform live of online bijwonen, dit kunt u aangeven op het aanmeldformulier.  U ontvangt een bevestiging per mail over uw wijze van deelname.

Er is tijd in het programma voor actualiteiten uit het veld, waarvoor u tot 8 oktober relevante onderwerpen kunt aanleveren. Dit kunt u doen d.m.v. een email te sturen.

Programma

Tijd Onderwerp
10.00 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort
10.20 Digitale inloop
10.30 Welkom en inleiding
Gerard Troost, dagvoorzitter, RCE
10.35

Vlakglas, hoe kijk jij ernaar?
Laura Roscam Abbing, Zuiderzeemuseum

Vlakglas is in vele soorten, technieken en uitvoeringen vervaardigd, afhankelijk van wat men ermee wilde bereiken. Het hoort bij het gebouw waarin het geplaatst is, maar wat zegt dat nu eigenlijk? Deze presentatie leert ons waar je op kunt letten als je glas in gebouwen bekijkt, beschrijft of waardeert.

11.00

Conservatie-restauratie van gebrandschilderde glasramen: op weg naar een transdisciplinaire aanpak
Joost Caen, Joost CAEN BVBA

Welke stappen zijn er in het proces van conservering en restauratie van gebrandschilderd glas en hoe voeren we die zo goed mogelijk uit? Deze presentatie geeft een overzicht van de stand van zaken.

11.25 Korte mededelingen  uit het veld
11.35 Pauze
11.50

Balanceren tussen isoleren en conserveren
Martijn Andela, gemeente Rheden

In deze presentatie wordt stilgestaan bij de diverse oplossingen voor vensterisolatie die in de praktijk aan een gemeente worden voorgesteld: de voor- en nadelen, de afwegingen ten opzichte van een toetsingskader en de context. Ook komt het pas verschenen detailboek 'Een warme jas voor oude huizen' aan de orde.

Pauze
12.15

Voorzetbeglazing: richtlijnen versus uitvoering
Felix Kusters, Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg & Paul Thomissen, Studio Vitri

Hoe verhouden de nieuwe ERM-uitvoeringsrichtlijnen over voorzetramen zich tot de dagelijkse praktijk van het plaatsen hiervan? In deze duo-presentatie komen vele aspecten van voorzetramen aan bod.

12.40

Loodnet behouden: wanneer wel en wanneer niet?

Welke argumenten kunnen we bedenken met betrekking tot het wel of niet behouden van een loodnet van een glas-in-loodraam tijdens een restauratie? Dit proberen we op een interactieve manier met het multidisciplinaire publiek op een rijtje te zetten.

13.20 Lunchpauze
14.20

Rondleiding: beschermen en verduurzamen van vensters in Amersfoort

Tijdens deze excursie in het stadscentrum van Amersfoort worden voorbeelden van beschermen en verduurzamen van vensters toegelicht.

15.50 Afsluiting
Voor de aanwezigen in Amersfoort wordt er na afloop een drankje geschonken