20 oktober Van Historisch naar Futureproof tijdens de Dutch Design Week

Activiteitendata

  • Datum -
  • Locatie Kapel van DOMUSDELA in Eindhoven

Hoe kun je ramen isoleren zonder ze aan te raken? Kunnen we aquathermie gebruiken voor het verwarmen van monumenten? Tijdens de Dutch Design Week '24 exposeert  de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij DOMUSDELA acht oplossingen voor deze en andere isolatie- en verwarmingsvragen.

Op zondag 20, maandag 21 en dinsdag 22 oktober zetten we het verleden en de toekomst tegelijkertijd in het zonnetje in de kapel van Rijksmonument DOMUSDELA, op loopafstand van Centraal Station Eindhoven. Deze dagen is er een gevarieerd programma én worden de resultaten van de (schaalbare) ruimtelijke ingrepen, technische installaties en materiaaltoepassingen voor monumenten gepresenteerd.

Programma

De Kapel in DOMUSDELA

Ceremoniehuis de Kapel  van DOMUSDELA in Eindhoven
Beeld: ©DOMUSDELA

De Kapel maakt deel uit van het DOMUSDELA complex. Het is belangrijk cultureel erfgoed -een Rijksmonument- op het oudste stukje van Eindhoven. De herontwikkeling van het complex is met de paters Augustijnen, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant opgepakt. Nadat de laatste Augustijnen in 2017 verhuisden, werd DOMUSDELA geopend in 2019. Het voormalige kloosterterrein werd hiermee voor het eerst in 900 jaar toegankelijk voor ‘gewone’ mensen. Tot die tijd kreeg niemand anders dan de geestelijken toegang. Alleen in de middeleeuwse kloosterkerk en in de latere Paterskerk was het volk welkom. Bij de restauratie van de Paterskerk (1898), Gymnasium Augustinianum (uit 1913 en 1918), de uitbreiding van het gymnasium en de kapel (1924 en‘1925) waren behoud en de versterking van de bestaande kwaliteiten een belangrijk focus.