06 november Platform Historisch metaal

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie RCE, Smallepad 5, Amersfoort

Zet in mijn agenda

We maken in Nederland, wellicht zonder dit te beseffen, regelmatig gebruik van een historische ijzer- of staalconstructie. Hoe kunnen we de oude metaalconstructies herstellen of verrijken met nieuwe materialen en technieken zodat een optimaal geheel ontstaat?

De talloze bruggen, sluizen, perronoverkappingen, toegangshekken, grafmonumenten en water- en vuurtorens vervullen hun functie en sieren tegelijkertijd ons landschap en onze stedelijke omgeving. Wij verwachten dat ze feilloos functioneren, veilig zijn en dat de cultuurhistorische waarden behouden blijven. Steeds vaker willen we ook meer: functionaliteit uitbreiden, elektrificeren, nieuwe (architectonische of esthetische) waarden toevoegen of het monument onderhoudsarm maken. Zo wordt de instandhouding steeds complexer; dat is lastig, maar ook uitdagend en spannend. Hoe kunnen we de oude metaalconstructies herstellen of verrijken met nieuwe materialen en technieken zodat een optimaal geheel ontstaat?

We nemen u tijdens het platform graag mee in het fascinerende verhaal van pionier John Cockerill die meer dan 150 jaar geleden fantastische bruggen bouwde op verschillende continenten. En in de mooie transformatie van Gare Maritime in Brussel waarbij een historische ijzerconstructie de basis vormt van een eigentijdse, multifunctionele stedelijke omgeving.

Technisch specialisten zullen ingaan op het gieten van ijzer in 3D-geprinte mallen, op het krammen van gescheurd gietijzer en op de verschillende conserveringstechnieken en hoe die zich tot elkaar verhouden. U kunt een conserverings-casus met vraag vooraf inbrengen. Ook is er ruimte voor korte bijdragen van genodigden. Wilt u wat met ons delen, al dan niet met enkele afbeeldingen? Laat het ons weten!

Aanmelden

Tijdens het platform willen we alle deelnemers graag nader kennis met elkaar laten maken. Deze bijeenkomst is daarom alleen live bij te wonen en wordt niet opgenomen of gestreamd.

Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht.

Programma

Tijd Onderdeel
13.00 uur Ontvangst met koffie en thee
13.30 Welkom en inleiding door Michiel van Hunen dagvoorzitter, RCE
13.35 De bruggen van metaalproducent S.A. John Cockerill in Nederland, Java en Sumatra (1855-1905)
Ine Wouters, Vrije Universiteit Brussel
14.00 Productie van gietijzeren onderdelen en 3D printen van gietmallen
Olivier Stapper, Gieterij Sanders
14.25 Gare Maritime, transformatie van het station
Ronald Schlundt Bodien, Neutelings Rietdijk architecten
14.50 Metal stitching, reparatie van gescheurd gietijzer (Eng)
Jeff Reed, Lock n' Stitch
15.15 Pauze
15.35 Conserveringsmethoden
Wim Bonestroo, Dutch Coating Consultants
16.00 Aan de hand van casuïstiek worden  conserveringstechnieken vergeleken en bediscussieerd
Wim Bonestroo
16.25 Vragen, discussie en ‘op de zeepkist’
Aanwezigen kunnen kort een onderwerp belichten
16.45 Afsluiting
Voor de aanwezigen wordt na afloop een drankje geschonken