11 februari Collegereeks Tech & Traditie - Erfgoed maak je samen, en technologie helpt daarbij
Activiteitendata
- -
- RCE, Smallepad 5, Amersfoort
Erfgoed ontstaat in samenwerking, en technologie ondersteunt dit proces. Welke technologieën van vandaag en morgen zijn het meest veelbelovend? Een hoorcollege en workshop bieden gelegenheid om deze vragen te verkennen.
Aan de orde komen technieken als Linked Open Data, nanopublicaties en AI-oplossingen. Met Linked Open Data wordt het gemakkelijker om erfgoed te verbinden. De techniek koppelt bijvoorbeeld een rijksmonument aan een Rembrandt-schilderij waarop dit monument staat afgebeeld. Gastspreker Victor de Boer vertelt hier meer over. Hij is universitair hoofddocent bij de User-Centric Data Science groep van de afdeling Informatica van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook geeft hij een voorproefje van hoe technologie kan helpen om maatschappelijke vragen rond erfgoed te benaderen, zoals het toevoegen van nieuwe perspectieven aan koloniale collecties of het nemen van beslissingen over restitutie.
Linked Open Data abstract? Nee hoor! In de workshop leren deelnemers hoe ze met de nieuwste technieken zoals nanopublicaties zelf kennis kunnen toevoegen aan digitaal erfgoed en deze openbaar kunnen delen.
Ontdek de toekomst met de collegereeks Tech & Traditie
Deze bijeenkomst maakt deel uit van de collegereeks Tech & Traditie, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inspirerende experts vanuit de wetenschap en de praktijk lichten tijdens de hoorcolleges toe hoe technologie kan helpen om erfgoed toegankelijker, relevanter en interactiever te maken. Daarna is het mogelijk om tijdens een werkcollege zelf aan de slag te gaan. Van Open Science en AI tot Linked Open Data, data-ethiek en het navigeren van een oceaan aan erfgoeddata, de collegereeks Tech & Traditie verkent de mogelijkheden, vragen én risico’s van technologie in relatie tot erfgoed en openbaar bestuur.
Alle colleges in deze reeks:
- Dinsdag 11 februari - Erfgoed maak je samen, en technologie helpt daarbij
- Dinsdag 18 februari – Erfgoed in de Informatiemaatschappij, ‘If you can’t find the words, use image search’
- Dinsdag 4 maart – Erfgoed in gevaar, innovatieve oplossingen bij klimaatdreiging
- Woensdag 12 maart – Wat een betrouwbare overheid kan leren van Open Science
- Dinsdag 18 maart – Erfgoed, technologie & ethiek
Voor wie?
Dit college is interessant voor iedereen die professioneel met erfgoed werkt en die wil verkennen welk gereedschap technologie kan bieden om het vak naar een hoger niveau te tillen.
Aanmelden
Deelname is gratis, voor een lunch wordt gezorgd. U dient zich wel aan te melden en eventuele dieetwensen door te geven. Dit doet u door een mail te sturen naar m.kamerling1@cultureelerfgoed.nl.