04 maart Collegereeks Tech & Traditie - Innovatieve oplossingen bij klimaatdreiging

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie RCE, Smallepad 5, Amersfoort

Kunnen modellen zoals het KNMI die ontwikkelt om natuurbranden te voorspellen ook worden ingezet voor de bescherming van cultureel erfgoed? Daarop werpt dit college meer licht.

Door klimaatverandering neemt de dreiging van natuurbranden en overstromingen toe. Hoe kan erfgoed daartegen beschermd worden? We weten welke musea en erfgoedinstellingen in risicogebieden staan. Wat we niet weten is hoe snel en via welke routes de collecties in veiligheid gebracht kunnen worden als dat nodig is. Het KNMI biedt hierbij inspiratie. Het instituut is al ver met een geavanceerd model bedoeld om te voorspellen waar én wanneer ergens een natuurbrand uitbreekt. Dat dit nuttig is voor de brandweer en veiligheidsregio’s spreekt voor zich. Maar is een dergelijk model ook toepasbaar op ons cultureel erfgoed? Hoe zou dat eruit zien?

In dit hoorcollege neemt Jouke de Baar, senioronderzoeker bij het KNMI, u mee in zijn specialisme ‘quantitative impact forecasting’. In het aansluitende werkcollege gaan we met elkaar aan de slag om grip te krijgen op de vele factoren die bij evacuatie van erfgoed een rol spelen.

Ontdek de toekomst met de collegereeks Tech & Traditie

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de collegereeks Tech & Traditie, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inspirerende experts vanuit de wetenschap en de praktijk lichten tijdens de hoorcolleges toe hoe technologie kan helpen om erfgoed toegankelijker, relevanter en interactiever te maken. Daarna is het mogelijk om tijdens een werkcollege zelf aan de slag te gaan. Van Open Science en AI tot Linked Open Data, data-ethiek en het navigeren van een oceaan aan erfgoeddata, de collegereeks Tech & Traditie verkent de mogelijkheden, vragen én risico’s van technologie in relatie tot erfgoed en openbaar bestuur.

Alle colleges in deze reeks:

Voor wie?

Dit college is interessant voor iedereen die professioneel met erfgoed werkt en die wil verkennen welk gereedschap technologie kan bieden om het vak naar een hoger niveau te tillen.

Aanmelden

Deelname is gratis, voor een lunch wordt gezorgd. U dient zich wel aan te melden en eventuele dieetwensen door te geven. Dit doet u door een mail te sturen naar m.kamerling1@cultureelerfgoed.nl.