Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024: jury nomineert 6 projecten
Onlangs heeft de jury zich gebogen over de inzendingen voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024 in de categorieën Particulier en Zakelijk. Er zijn uit elke categorie drie projecten gekozen die kans maken op de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. De uiteindelijke winnaars worden gekozen door de deelnemers van de Week van het Duurzaam Erfgoed.
[De tekst gaat verder onder de foto]
Het selectieproces
De jury bestaat ook dit jaar uit de directeuren van de organiserende partijen:
- Arjan de Zeeuw , directeur Kennis & Advies bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
- Harald de Boer, directeur Stichting Nederland Monumentenland
- Uğur Özcan, directeur Nationaal Restauratiefonds
Uit de in totaal 33 inzendingen zijn voor beide categorieën in eerste instantie tien projecten geselecteerd, deels door publieksstem en deels door professionals van de RCE. De jury kon zich goed vinden in de voorselectie en koos voor elke categorie de drie beste projecten.
Hoe verder?
Van ieder genomineerd monument wordt een kort filmpje gemaakt waarop gestemd kan worden door de deelnemers van de Week van het Duurzaam Erfgoed. Zij worden hierover tijdig geïnformeerd en krijgen een link naar de filmpjes en het stemformulier gemaild. De winnaars in de categorieën Particulier en Zakelijk worden bekend gemaakt op 19 september aanstaande ’s middags tijdens het minicongres van de Week van het Duurzaam Erfgoed in het Singer te Laren.
De zes genomineerde projecten:
Categorie Particulier
Transformatie schoolgebouw Middelburg: Verwerijstraat 51, Middelburg
Goede balans tussen erfgoedwaarden en verduurzaming. Transformatie van schoolgebouw is met zorg gedaan. Goed gebalanceerd totaalconcept van verduurzaming en transformatie. Structuur van de voormalige school is met name in de verkeersruimte en in de hoogte voelbaar.
Nynke's Pleats: Buren 25, Piaam
Deze transformatie wordt als voorbeeldstellend gezien voor de agrarische sector, waar een actuele uitdaging ligt. De nieuwe eigenaren hebben op basis van oude plattegronden de structuur van de ruimtes hersteld, de woonfunctie van het Voorhuis teruggebracht en de boerderij volledig verduurzaamd.
Kapelstraat Rijkevoort: Kapelstraat 13, Rijkevoort
Voorbeeldstellende particuliere eigenaar die passie heeft voor zijn woning en de energie heeft om buiten de gebaande paden aan de slag te gaan. Hun voorbeeldstellende grondstofkeuze (houtvezelisolatie, lokaal hout, etc.) en de bodembron zijn waardevol om te benoemen.
Categorie Zakelijk
Herbestemming Antoniuskerk te Rekken tot dorpshuis 2.0: Lindevoort 20 Rekken
De uitdaging rond het religieuze erfgoed is een belangrijk landelijke uitdaging. Dit project laat zien dat je vanuit de samenleving hier je schouders onder kunt zetten. Erfgoed maak je samen!
Kantinegebouw, ENKA: Sterkerij 14, Ede
Met name de historische positionering t.a.v. het ENKA terrein wat in de nieuwe woonwijk weer een centraal ontmoetingspunt wordt is cultuurhistorisch van belang. Het is een prachtig voorbeeld hoe je met een dergelijke complexe industriële structuur een veeleisende functie als schoolgebouw kunt realiseren.
De Gentiaanbuurt: Resedastraat 22, Amsterdam
Dit is de eerste gebiedsaanpak die zich zo aandient. Het sterke sociale karakter dat behouden blijft is uitermate voorbeeldstellend, waardoor het erfgoed toegankelijk wordt voor de sociale laag uit onze samenleving.