Duurzaam monumentenhuisje helpt monumenteigenaren
Op Open Monumentendag is in Zeist het duurzaam monumentenhuisje (dumo-huisje) onthuld. Mijn Groene Monument van Stichting Energie Zeist heeft dit huisje laten maken om monumenteigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun pand.
De stichting wil eigenaren van monumenten en andere historische panden laten zien hoe je een monument kunt verduurzamen met behoud van het monumentale karakter. Het huisje is daarom opgebouwd met echte historische en monumentale materialen.
[Tekst gaat verder onder de afbeelding]
Informatie over wat wél kan
De bouw van het huisje is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zeist en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Frank Buchner, RCE programmaleider verduurzamen monumenten: “We begrijpen dat veel eigenaren het lastig vinden om zich voor te stellen hoe hun monument eruit zal zien na het isoleren. Wat bij andere huizen mogelijk is, kan bij monumenten niet altijd, maar er kan meer dan je denkt! Daarom geven wij vanuit het Rijk zoveel mogelijk informatie over wat wél kan. Het duurzame monumentenhuisje is daar een uitstekend voorbeeld van!”
Kennis delen
Een deel van de RCE-subsidie is bedoeld voor het delen van kennis over de manier waarop het dumo-huisje in Zeist is gerealiseerd en welke materialen zijn toegepast. Met die kennis en ervaringen kunnen andere gemeenten aan de slag als ze overwegen ook een duurzaam monumentenhuisje te bouwen. Erfgoedambtenaren van gemeenten die een bezoek willen brengen aan of meer willen weten over dit bijzondere huisje, kunnen het beste contact opnemen met Marina Laméris van de gemeente Zeist.