300.000 euro voor projecten Roerend Erfgoed

De E-RIHS oproep voor projecten op het gebied van roerend erfgoed heeft dertien zeer diverse aanvragen opgeleverd, voor een totaalbedrag van 750.000 euro. E-RIHS​​​​​​​ staat voor European Research Infrastructure Heritage Science (E-RIHS). Na een uitgebreide selectie heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) samen met een externe begeleidingscommissie vijf aanvragen geselecteerd om de beschikbare 300.000 Euro over te verdelen.

Toegekende projecten

Het eerste project waarvoor subsidie is verleend is ’Victory Boogie Woogie In Detail’, ingediend door Kunstmuseum Den Haag. Data uit materiaalonderzoek naar de Victory Boogie Woogie worden geborgd in de centrale kunsthistorische en -technische kennisinfrastructuur van het RKD -Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Er wordt een model ontworpen voor open uitwisseling van materiaaltechnische- en restauratiegevens van schilderijen.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen – Huygens Instituut diende in: ‘Toegang tot context: Data-enveloppes voor digitaal cultureel erfgoed in de praktijk’. De data-enveloppes zijn van toegevoegde waarde bij de duurzame ontsluiting van de gevarieerde datasets die onderzoek oplevert, ten opzichte van bestaande conventies in de beschrijving van de data.

Binnen het project ‘Innovatief onderzoek naar Watermerken in Nederlandse Tekeningen: focus op Rembrandt (I-WaNT)’ van Stichting RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, wordt een geheel nieuwe dataverzameling toegevoegd aan de bestaande kennisinfrastructuur ten behoeve van de tekenkunst.

Het ‘Project Collectiekennis 2.0-Glas’, ingediend door Stichting Behoud Moderne Kunst, ontsluit een belangrijk glaskunstarchief, verbindt verschillende soorten informatie over glaskunst en maakt deze beschikbaar via een digitaal platform.

Ten slotte is een bedrag toegekend aan het project ‘Ontwikkeling Thesaurus Roerend Agrarisch Erfgoed’ ingediend door Stichting Erfgoed Gelderland. De thesaurus en het te ontwikkelen kennisnetwerk op het terrein van agrarische cultuurgoederen vormen potentieel een belangrijke stimulans voor onderzoek naar agrarisch erfgoed.

Kortlopende projecten

Het gaat om kortlopende projecten (maximaal een jaar) waarbij minimaal drie partijen betrokken zijn, waaronder een museum en een kennisinstelling. De projecten leveren een bijdrage aan de verbetering van de onderzoeks- en kennisinfrastructuur in Nederland op het gebied van roerend erfgoed. Archeologie en gebouwd erfgoed waren uitgesloten van deze call omdat deze domeinen al in eerdere rondes aan de beurt zijn geweest.

Beleidskader

De subsidie is verleend binnen het Beleidskader subsidie onderzoeksinfrastructuur E-RIHS cultuurgoederen. De European Research Infrastructure Heritage Science (E-RIHS) biedt de Europese gemeenschap van erfgoedonderzoekers een internationaal netwerk waarin partners elkaar toegang geven tot expertise, onderzoeksfaciliteiten en -data. Het beleidskader heeft als doel een verbetering van de onderzoeksinfrastructuur op het gebied van cultuurgoederen te stimuleren.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft zich in de besluitvorming onder leiding van Ineke Joosten laten bijstaan door een externe begeleidingscommissie bestaande uit Liesbeth Abraham (Frans Halsmuseum), Sabine Craft (RKD), Katrien Keune (Rijksmuseum), Maartje Stols (UvA) en Jetze Touber (DANS). De aanvragen zijn beoordeeld aan de hand van de criteria uit paragraaf vier van het Beleidskader subsidie onderzoeksinfrastructuur E-RIHS cultuurgoederen.

We feliciteren de vijf samenwerkingsverbanden van harte met de toekenning en wensen ze veel succes met de uitvoering van de projecten, die in december van start zullen gaan.

Vier onderzoekers bestuderen de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan op zaal, met op de voorgrond in close-up het abstracte schilderij.
Beeld: ©E-RIHS
Onderzoek op zaal naar Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan