Wil Fruytier, Acrobaat, 1971

Weblog

Op 29 en 30 juni loopt men eronder door, kijkt men er tegen aan en kan men het bewonderen: een groot plastic kleed (2 x 2 meter) met twee om elkaar wentelende linten in rood en blauw tegen een witte achtergrond. Drie dagen hangt het over de balustrade van de centrale hal van het Ateliergebouw in Amsterdam ter gelegenheid van het afscheid van Thea van Oosten (1946).

Groot plastic kleed (2 x 2 meter) met twee om elkaar wentelende linten in rood en blauw tegen een witte achtergrond.
Wil Fruytier, Acrobaat, 1971, wandkleed van polypropeen, inv.nr. K72015

Het kleed is van de Amsterdamse kunstenares Wil (W.E.M.) Fruytier-van der Lande (1915-2007). Fruytier was een pionier in de textielkunst. In haar werk heeft ze het ambachtelijke imago van de textiele wandkunst veranderd naar een eigentijdse expressie van conceptuele kunst. Niet het uiterlijk en de techniek, maar het concept van het werk, staan in haar kunst centraal. Ze maakte geen ‘tapijten’ of  ‘wandkleden’ meer, maar robuuste ruimtelijke creaties met ruwe kabels touw en synthetische materialen zoals plastic. Ze noemde zichzelf dan ook textielarchitect omdat het haar om de ruimte ging en niet (meer) alleen om het platte vlak. Ze verkocht haar werk aan ziekenhuizen, banken en universiteiten. Ook de Rijksdienst heeft drie grote kleden van haar uit de jaren zestig en zeventig, haar meest productieve periode.

Het tentoongestelde wandkleed dat de titel Acrobat heeft dateert uit 1971. Amper was de laatste draad geweven of het werd aangekocht voor de rijkscollectie (1972) en uitgeleend aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Maar ook plastic wordt ouder, degradeert en moet geconserveerd en gerestaureerd worden. Thea van Oosten, chemicus en DE plasticdeskundige van de Rijksdienst, werkte in 2009 aan dit kleed met het doel de conservering kennis over nieuwe materialen praktisch toe te passen en dat over te dragen aan volgende generaties. Onderzoek naar allerlei soorten plastic kunstwerken was haar specialiteit. Dat deed ze op de afdeling kennis in het programma Object in Context, onder anderen in het project Preservation of Plastic ART. Ter gelegenheid van haar afscheid is dit kleed uit het depot gehaald. Geen lintje, maar twee grote linten, voor Thea!