Zwitsers jeugdsentiment

Weblog

Een persoonlijke noot deze keer, want de Zwitserse kunstenaar Alois Carigiet was een van mijn jeugdhelden. In de zomervakanties bij familie in het Berner Oberland pakte ik meteen zijn prentenboeken uit de boekenkast en ging ermee naar de etage van mijn oma. Ze had een riant uitzicht over de Bielersee en bij helder weer waren in de verte de besneeuwde toppen van de Alpen zichtbaar: de Jungfrau, de Mönch en de Eiger. Het waren magische namen voor me, net zo magisch als de tekeningen en verhalen van Carigiet die zich afspeelden in Graubünden, dat nog voorbij het verre berggebied lag waarop ik uitkeek.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Affiche van een man die voorover buigt en iets oppakt
Beeld: ©RCE
Alois Carigiet (1902-1985), affiche voor de MUBA in Bazel (1947), gesigneerd en gedateerd op de voorzijde rechts middenonder 1946, lithografie, 102 x 64 cm, inv.nr ABAF4371

Alois Carigiet was schilder, grafisch ontwerper en illustrator. Hij is het meest bekend geworden door zijn zes kinderboeken, waarvan hij er drie zelf schreef en die hij alle illustreerde. Hoewel hij was opgeleid tot decoratieschilder, ging hij zich in 1923 specialiseren op grafische ontwerpen. Al spoedig opende hij zijn eigen atelier in Zurich en gaf hij leiding aan zes ambachtslui. Behalve decoraties voor festivals, muurschilderingen en karikaturen voor tijdschriften maakte hij vele commerciële en politieke posters.

Zo mag de Rijksdienst zich gelukkig prijzen twee affiches van hem te hebben, waaronder een voor de MUBA (Mustermesse Bazel), de meest bekende  nationale handelsbeurs die van 1917-2019 jaarlijks in Bazel werd gehouden. Ze gaf een indrukwekkend beeld van de Zwitserse industrie en stond vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw ook open voor buitenlandse vertegenwoordigers van industriële producten, reden dat de tekst van de affiche in het Nederlands gesteld is. De steen die de man tilt draagt het logo van de beurs en in de verte ziet men de middeleeuwse kathedraal van de stad Bazel. De stijl doet denken aan de expressionisten waardoor Carigiet zich na zijn reizen in de jaren dertig door Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk beïnvloed zag.

De zes kinderboeken zijn nog steeds verkrijgbaar, al dan niet antiquarisch. Stort u zich in de prachtig getekende wereld van Ursli en zijn zusje Florina. Niet voor niets kreeg Carigiet voor zijn illustratiewerk in 1966 de hoogste onderscheiding voor kinderboeken: de Hans Christian Andersen Award. Hij zal voor velen een jeugdheld zijn geweest.