Bijna 90 inzendingen voor fotowedstrijd #Mijnpost65
Fotografeer kenmerkende objecten uit de periode tussen 1965 en 1990 (Post65). Deze oproep van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) leverde 90 inzendingen op, en een winnaar! Lees meer over de winnende foto in dit nieuwsbericht. En doe mee aan het vervolg van de fotowedstrijd: de #bloemkoolwijkchallenge.
De jury bestond uit Martjan Kuit (Post65-liefhebber), Theo Baart (fotograaf), Arjan de Zeeuw (RCE-directeur) en Anita Blom (voorzitter, RCE-er en projectleider Post65). Zij kozen de foto van Anne van Kuijk als winnaar: het Provinciehuis van Noord-Brabant, van de hand van architect Huig Maaskant. Anne ontvangt het boek Inspirerende Bouwkunst. Ons wereldbeeld in de architectuur van na 1965 en een t-shirt naar keuze uit de webshop van Martjan Kuit.
Mooi detail: handtekening van Maaskant in het beton
De jury over deze foto: “Het Provinciehuis Noord-Brabant is iconisch voor de Post65-periode. Anne is erin geslaagd om de verbeelding van deze periode op een originele manier op de foto te zetten. Ze koos een bijzonder perspectief. Het object is een landmark in de omgeving, Anne koos voor een beeld vanuit een detail: de handtekening van Maaskant in het beton.”
Binnenlopen voelt na 23 jaar nog steeds als een bijzondere beleving
Dit schreef Anne over haar foto: “Het Provinciehuis is het laatste en volgens hemzelf beste werk van Huig Maaskant, die als architect 'tekenend' was voor de Post65-periode. Zoals voor veel Post65-gebouwen geldt ook hier dat er grote liefhebbers van het gebouw zijn, maar ook mensen die het afschuwelijk vinden. Ik vind het een gebouw waarvan je kunt leren houden, als je het met aandacht ondergaat en verkent. Het is al 23 jaar mijn werklocatie en het binnenlopen via de hoofdentree voelt nog steeds als een bijzondere beleving.”
[Tekst gaat verder onder de foto]
De andere inzendingen
Deelnemers konden hun foto’s inzenden via de website of posten op Instagram. De RCE maakte speciaal voor de fotowedstrijd de hashtag #MijnPost65 aan. De inzendingen zijn daar ook nu nog te bekijken. Juryvoorzitter Anita Blom: “Alle foto’s helpen bij de kennisopbouw over de periode 1965-1990. Iedereen die meedeed: ontzettend bedankt. Jullie inzendingen geven een kijkje in hoe het publiek Post65-erfgoed ziet. Dit onderzoeken we de komende periode verder door onder meer een marktonderzoek over de waardering van Post65 erfgoed. Daarnaast werken experts aan een longlist van Post65-objecten. De inzendingen uit de fotowedstrijd leggen we ernaast.”
Het vervolg: #Bloemkoolwijkchallenge
De fotowedstrijd kan op een vervolg rekenen. Anita Blom: “Het was opvallend dat er bij de wedstrijd slechts één inzending een object uit een bloemkoolwijk betrof. Terwijl dit juist heel typerende wijken zijn voor deze periode. En bewoners wonen er graag! De fotowedstrijd wordt uitgebreid met een #bloemkoolwijkchallenge. Tot 31-12 roepen we iedereen op om foto’s van objecten uit bloemkoolwijken toe te sturen. Dit mogen ook oudere foto’s zijn, uit de tijd dat bloemkoolwijken werden opgeleverd.”
Lees meer over de #bloemkoolwijkchallenge en hoe u meedoet. Houd ook de social mediakanalen van de RCE in de gaten.
Waarom een fotowedstrijd?
We werken aan het uitbreiden van de kennis over de gebouwde omgeving uit de periode 1965-1990, ook wel Post65 genoemd. Dit deden we ook voor eerdere periodes. We doen dit samen met gemeenten, lokale en landelijke erfgoedorganisaties en gebruikers van toen en van nu. Zo kunnen we met elkaar bepalen welke waarden van Post65 erfgoed aan toekomstige generaties kunnen worden meegegeven. De kennis zetten we onder meer in bij actuele herontwikkelings- en verduurzamingsopgaven, waarbij dit erfgoed een rol speelt.
We verkennen hierbij hoe het publiek hierbij een stem kan krijgen. Daarom voert de RCE een proefproject uit voor de aanwijzing van Post65 erfgoed. Dit moet komend jaar resulteren in de selectie van een beperkt aantal gebouwen en complexen uit de jaren 1965-1990 die in aanmerking komen voor plaatsing op de rijksmonumentenlijst.