Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524872
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82739/144
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Maarssen A 6244
Maarssen A 6254 A1
Maarssen A 6254 A2
Maarssen A 6254 A3
Maarssen A 6254 A4
Maarssen A 6254 A5
Maarssen A 6254 A6
Langegracht 42 c, 3601 AJ te Maarssen
Langegracht 42 b, 3601 AJ te Maarssen
Langegracht 42 A, 3601 AJ te Maarssen

Omschrijving

Inleiding

Van oorsprong 18de eeuws pand, tot voor kort dienst doende als TONEELGEBOUW met CAFÉ, extern omstreeks 1885 ingrijpend verbouwd en voorzien van ornamenten in eclectische trant. Het pand heeft de functie van café en beschikt ook over een toneelzaal. In de smalle uitbouw links in de voorgevel werden vroeger kaartjes voor de boot verkocht. De uit Utrecht afkomstige kegelbaan, die zich achter het pand bevond, is er omstreeks 2000 uit gesloopt.

Omschrijving

Het haaks aan de Langegracht gelegen grachtenpand is opgetrokken op een enigzins gerende bijna rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een mansardedak waarvan de bovenste dakschilden een zeer flauwe helling hebben. Het dak is achter gedekt met gesmoorde oudhollandse en opzij en voor met rode Hollandse pannen. De voorgevel heeft een grijsgeschilderde plint en een bepleisterde eerste bouwlaag.

Voor de eerste bouwlaag van de voorgevel is een veranda gezet met geprofileerde gietijzeren zuilen. Het afdak doet tevens dienst als balkon. De voorgevel telt vier vensterassen. In het midden zijn twee schuifvensters aangebracht. Links is een smalle uitbouw gezet met een venster. Aan de zijkant van het uitbouwtje is een deur met gietijzeren rooster en bovenlicht. Geheel rechts bevindt zich de hoofdingang, gevormd door een deur met gietijzeren rooster en een bovenlicht. De tweede bouwlaag bevat twee paar openslaande deuren met bovenlicht en op de hoeken een schuifvenster met T-raam. Boven elk venster is een ontlastingsboog met sluitsteen aangebracht. De boogtrommels zijn gevuld met een schelpmotief. De gevel is ter plaatse van de vensters voorzien van gestucte banden en wordt afgesloten met een recht fries. Voluutvormige consoles dragen de geprofileerde goot. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel.

De rechterzijgevel is blind.

Tegen de achtergevel zijn een tweetal aanbouwen gezet. In het midden van de achtergevel is een dubbele glasdeur gezet. Op de verdieping bevinden zich twee schuifvensters onder rollaag. De gevel wordt afgesloten door een boeibord.

Tegen de linkerzijgevel is Langegracht 43 (ged.) gebouwd.

Het interieur bestaat rechts uit een gang en links twee kamers waarvan de achterste hoger ligt boven een kelder. In de voorkamer zijn (eind negentiende-eeuwse) onderdelen zoals de wand achter de bar, voorzien van spiegels, en het stucplafond. In de tweede bouwlaag bevindt zich de toneelzaal, met onder meer een stucplafond met ornamenten en een toneelombouw. De kapconstructie bestaat uit laat negentiende eeuwse Hollandse spanten.

Waardering

Het aan de Langegracht gelegen pand, tot voor kort (omstreeks 2000) fungerend als toneelgebouw met café en kegelbaan is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een aan het einde van de negentiende eeuw verbouwd pand met oorspronkelijke functie en interieuronderdelen. Tevens vanwege de ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Langegracht binnen het beschermde gezicht Maarssen-dorp.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café
Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Kegelbaan
Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Toneelgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal
algehele renovatie 17e eeuws pand

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Grachtenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver