Platform Funerair Erfgoed

Het platform is voor iedereen die beroepsmatig of als vrijwilliger te maken heeft met funerair erfgoed.

De bijeenkomsten zijn bedoeld om de bekendheid van funerair erfgoed te vergroten en de laatste ontwikkelingen en kennis ervan te delen.

Thematische bijeenkomsten

Het platform vindt minstens één keer per jaar plaats. Op het programma staat steeds een onderwerp uit de dagelijkse praktijk van beheer en instandhouding van funerair erfgoed. Ieder thema wordt van verschillende kanten belicht, zowel historisch, theoretisch, praktisch, technisch, financieel, economisch, administratief als beleidsmatig. Van sommige thema’s verschijnt een publicatie op onze kennisbank.

Toekomstige bijeenkomsten

Nieuwe bijeenkomsten worden tijdig aangekondigd in de agenda.

Eerdere bijeenkomsten terugkijken

Eerdere bijeenkomsten die online hebben plaatsgevonden zijn in de meeste gevallen terug te kijken. U vindt deze webinars terug in ons overzicht van online terug te kijken evenementen. Van eerdere bijeenkomsten is de inhoud in veel gevallen uitgewerkt in een artikel op de kennisbank van de RCE, in dat geval vindt u deze verslagen terug bij het thema Begraafplaatsen en grafmonumenten.

Een grote groep mensen tussen grafstenen die luisteren naar een verhaal. Op de achtergrond veel bomen
Op de joodse begraafplaats in Den Haag worden regelmatig excursies gegeven om het verhaal over de joodse gemeenschap en de joodse grafcultuur levend te houden.

Voor wie

Het platform is bedoeld voor beleidsmedewerkers, beheerders en medewerkers van een begraafplaats, vrijwilliger en erfgoeddeskundigen die vanuit hun werk te maken hebben met de instandhouding van begraafplaatsen. Iedereen met interesse voor funerair erfgoed kan zich aanmelden. Daarnaast nodigt de organisatie voor elke bijeenkomst landelijke of provinciale organisaties uit die zich inzetten voor funerair erfgoed.

Organisatie en programmasamenstelling

De organisatie van het Platform Funerair Erfgoed is in handen van een programmacommissie waarin professionals en vrijwilligers zijn vertegenwoordigd die werkzaam en betrokken zijn bij beheer, restauratie en instandhouding van funerair erfgoed in Nederland.

De programmacommissie die het platform ondersteunt bestaat uit Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), stichting Terebinth, Landelijke Organisatie Begraafplaatsen (LOB), Federatie Grote Monumentengemeenten, LandschappenNL en Stichting Oude Groninger Kerken, Stichting Dodenakkers.nl, het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap (NIK) en de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN (VKB).

Landelijke of provinciale organisaties die zich inzetten voor funerair erfgoed kunnen zich aanmelden om deel uit te maken van het Platform Funerair Erfgoed.

Contact: Leon Bok, specialist funerair erfgoed bij de RCE.