Wijzigingsbesluit Erfgoedwet archeologie in werking per 1 april 2024
Op 1 april 2024 treedt het Wijzigingsbesluit Erfgoedwet archeologie in werking. Het besluit regelt drie extra uitzonderingen op de certificeringsplicht voor het doen van archeologische opgravingen.
Het gaat om de volgende drie extra uitzonderingen:
- Verenigingen voor vrijwilligers in de onderwaterarcheologie kunnen vanaf 1 april een ontheffing aanvragen voor het doen van kleinschalig onderzoek naar archeologische vindplaatsen onderwater. De aanvraag, die bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kan worden ingediend, moet voorzien zijn van een plan van aanpak waarin de activiteiten waarvoor ontheffing wordt aangevraagd zijn omschreven.
- Ten tweede krijgt de minister van Defensie een vrijstelling van de archeologische certificeringplicht voor het bergen van vliegtuigwrakken, oorlogsslachtoffers en niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Voordat een vliegtuigberging plaatsvindt moet dan eerst een archeologische waardering van de wraklocatie hebben plaatsgevonden. Op basis van deze waardering kan het bevoegd gezag (dit is meestal de gemeente) besluiten om de berging al dan niet archeologisch te laten begeleiden. De waardering zal door de RCE worden verzorgd.
- Ten derde krijgen beginnende archeologische bedrijven de mogelijkheid om zonder archeologisch certificaat een eerste opgraving te verrichten die nodig is om een certificaat te kunnen verkrijgen.
Het Besluit Erfgoedwet archeologie is gepubliceerd in Staatsblad 2024, nr. 47, op 24 maart 2024.
Ministeriële regeling
Tegelijk met het Besluit treedt ook de Regeling Erfgoedwet archeologie in werking. In deze ministeriële regeling zijn nadere regels opgenomen met betrekking tot de bovengenoemde ontheffing voor vrijwilligers in de onderwaterarcheologie. Deze regels betreffen de aanvraagvereisten, de aan de ontheffing te verbinden voorschriften en de gronden voor het weigeren, wijzigen of intrekken van de ontheffing.
Tenslotte wordt in de ministeriele regeling versie 4.2 van de Beoordelingsrichtlijn 4000 Archeologie aangewezen als geldende kwaliteitsstand voor het doen van archeologisch onderzoek. De richtlijn is inhoudelijk door de sector opgesteld. De minister toetst of deze in overeenstemming is met de Erfgoedwet, het Besluit Erfgoedwet archeologie en andere wet- en regelgeving.
U vindt meer informatie over het Besluit Erfgoedwet archeologie in het website onderwerp 'Archeologie voor vrijwilligers en de erfgoedwet'.
Webinar en video

Op 4 april vond er een online informatiebijeenkomst plaats over ontheffingen voor vrijwilligers. Er werd uitleg gegeven over welke onderzoekshandelingen met een ontheffing mogelijk zijn en hoe de ontheffing aangevraagd kan worden. Het webinar is terug te kijken.
In de onderstaande video leggen Ernst Jongejan (vrijwilliger maritieme archeologie LWAOW lid) en Kirsten Pollé (student maritieme archeologie Universiteit Leiden) uit wat het BEa voor hen betekent.