Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2025

Het doel van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs is om goede en inspirerende voorbeelden van monumenten die zijn verduurzaamd te genereren en te laten zien dat erfgoedwaarden geen belemmering zijn bij verduurzaming, maar dat zij onderdeel zijn van de oplossing. 

Omdat het verduurzamen van monumenten echt anders en complexer is dan het verduurzamen van nieuwere woningen én om monumenteigenaren te inspireren en te laten zien wat er wél kan wordt de Erfgoed Duurzaamheidsprijs ook in 2025 georganiseerd. 

De organisatie van de prijs is in handen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland. De prijs zal net als voorgaande jaren weer worden uitgereikt tijdens het congres in de Week van het Duurzaam Erfgoed.

Inzendingen

Het inzenden van projecten is voorbehouden aan professionals. Zelfstandige DuMo adviseurs, DuMo adviesbureaus, restauratie-architecten en POM’s zijn degenen die maximaal drie inzendingen mogen doen. Particuliere eigenaren zijn natuurlijk nog wel uitgenodigd om in te zenden, alleen moeten ze dan een betrokken dumo-adviseur of restauratie-architect de officiële inzending laten doen.

Inzenden kan tot 1 juni 2025, via de website monumenten.nl

Jurering en rol publiek 

Het publiek betrekken bij de jurering is iets dat we graag blijven doen. De jurering loopt volgens de volgende stappen:

  • Alle inzendingen worden gescreend door duurzaamheidsspecialisten vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ze maken een interne shortlist met de 15 beste projecten.
  • De hoofdjury, bestaande uit de directeuren van RCE, NRF en NML, kiezen hieruit hun min. 3 tot max. 5 favorieten. Al deze kandidaten zijn winnaar en komen op het podium terecht en worden gehuldigd.
  • Van elk van deze projecten wordt een filmpje gemaakt (of een andere presentatievorm) en de filmpjes komen op een finalistenpagina (bij monumenten.nl) waarna het publiek kan stemmen op de projecten wie de uiteindelijke publiekslieveling wordt.