Acht ideeën om monumenten duurzaam te verwarmen
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is op zoek naar innovatieve en creatieve oplossingen om monumenten duurzaam te verwarmen, en maakt hiervoor gebruik van een innovatiecompetitie: de SBIR (Small Business Innovation Research). De acht gekozen ideeën van de eerste fase - het haalbaarheidsonderzoek - zijn nu bekend!
De ideeën variëren van flexibele gevelisolatie aan de binnenzijde, het plaatsen van een warmte-object dat stralingswarmte geeft, een ondergronds geplaatste hoge temperatuur lucht/water warmtepomp, tot gestuurde ventilatie en warmte onttrekken aan het oppervlaktewater.
Er zijn ook twee ideeën geselecteerd voor haalbaarheidsonderzoeken naar het gebruik van een hoge temperatuur binnen een opgestelde lucht/water warmtepomp en een onderzoek naar warmteterugwinning uit eigen afvoerwater. Tot slot is een zogenoemde ‘procestool’ geselecteerd, een stappenplan dat de samenwerking bevordert en de te maken afwegingen in het verduurzamingsproces vergemakkelijkt.
[Tekst gaat verder onder de afbeelding]
De toegekende projecten:
- IsoInterieur (II) door SATIJNplus Architecten B.V.
- WarmeWolk (WaWo) door KBnG
- Toepassing Tarnoc Turbineketel in Monumenten (TTTIM) door Tarnoc B.V.
- Inside-the-Box (ITB) door Bouwhulp
- GV door Van Schaik Innovation Handling B.V.
- ERP Erfgoed Kompas (NRP EK) door Stichting NRP
- De kade als energiefabriek (DKE) door De Groene Grachten
- HHCM door DeWarmte B.V.
De acht indieners gaan nu aan de slag met het onderzoek en kunnen na afronding een verzoek doen voor de volgende fase, waarin de uitwerking van een prototype centraal staat. Hiervoor volgt opnieuw een selectie.
Meer lezen over de acht ideeën? Dat kan op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Over SBIR
De SBIR is een competitie die creatief ondernemers uitdaagt samen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen voor de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk, met financiële ondersteuning van de Rijksoverheid. Meer informatie over deze SBIR vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is deze competitie in juni 2021 gestart om op zoek te gaan naar innovatieve ideeën die warmteverliezen in monumenten maximaal verminderen en die warmte zo duurzaam mogelijk opwekken. Zo kunnen we bijdragen aan een maximale vermindering van de CO2-uitstoot.