Subsidieregeling DUMAVA nog niet uitgeput

Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed die willen verduurzamen loont het om nog een DUMAVA-subsidieaanvraag voor te bereiden. In tegenstelling tot vorige jaren is er dit jaar namelijk een veel grotere subsidiepot: circa €450 miljoen. Daarvan is een maand na de openstelling van de aanvraagronde nog meer dan €146 miljoen beschikbaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) behandelt aanvragen tot en met 31 oktober 2024, óf tot het budget op is. Late aanvragers hebben daarom zeker kans van slagen.

[De tekst gaat verder onder de foto]

foto van binnenplaats van historisch gebouw Amsterdam Museum
Beeld: ©TPAHG architecten
Amsterdam Museum verduurzaamd met DUMAVA subsidiegeld

Houdt u zich bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen.

Sneller en efficiënter verduurzamen

De regeling is gewijzigd om maatschappelijk vastgoed sneller en efficiënter te verduurzamen. 

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. Het wordt financieel aantrekkelijker om grotere duurzaamheidsstappen te maken.
  2. Meer aanvragers kunnen subsidie ontvangen, omdat het maximale subsidiebedrag per aanvrager verlaagt naar € 1,5 miljoen.
  3. 70% van het totale budget is bestemd voor integrale renovaties.
  4. De officiële maatregelenlijst is aangepast. Voor monumenten is in deze maatregelenlijst een aparte paragraaf opgenomen met aangepaste (gunstigere) isolatiewaarden Maatregelenlijst DUMAVA 2024 (rvo.nl).

Belangrijk om te weten

Wat is belangrijk om te weten als u gebruik wilt maken van de regeling?

  • Aanvragen worden behandeld tot 31 oktober 2024 of tot het budget op is.
  • Vraag duurzaamheidsadvies zo snel mogelijk aan; die hebt u nodig voor de aanvraag. 

Het opstellen van een duurzaamheidsadvies duurt enkele weken. Als u daarna een begroting opstelt, hebt u voldoende tijd om alles vóór de herfst in orde te maken.