Overleg en vergunning
Uw pand heeft de status van monument gekregen vanwege de bijzondere (cultuur-) historische waarden ervan. De monumentenstatus van uw pand helpt monumentale waarden in stand houden. U heeft daarom te maken met specifieke wet- en regelgeving als u uw monument wilt verduurzamen. Deze bescherming geldt ook voor het interieur en andere onderdelen.
Ook monumenten moeten kunnen verduurzamen
Dat betekent niet dat er niets mogelijk is; wijzigingen zijn mogelijk wanneer deze met respect voor de monumentale waarden worden uitgevoerd. Ook bij verduurzaming is het uitgangspunt dat er een zorgvuldige afweging moet worden gemaakt tussen historische waarden en de opbrengst van de duurzame ingreep.
Overleg met uw gemeente
Tijdig overleg met uw gemeente bij verduurzamingsplannen levert voor u al vroeg in het proces duidelijkheid op en later veel tijdwinst. De erfgoedambtenaar bij de gemeente kan u op weg helpen met informatie over de lokale regels rondom verduurzaming en beschikbare subsidies. Bij rijksmonumenten wordt soms een regioadviseur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken om gezamenlijk te bepalen hoe de monumentale waarden van het gebouw behouden kunnen blijven, en hoe die in balans kunnen worden gebracht met verduurzamingsmaatregelen. De erfgoedambtenaar bij de gemeente kan vertellen wat de belangrijkste cultuurhistorische waarden van het gebouw zijn, wat de lokale regels zijn rondom verduurzaming en of er mogelijk subsidies zijn. In bepaalde gevallen wordt er een regioadviseur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij betrokken om gezamenlijk te bepalen welke waarden van het gebouw behouden moeten blijven. En hoe dat in balans kan met verduurzamingsmaatregelen. Als de monumentale waarden niet direct zijn in te schatten, is het aan te bevelen een bouwhistorisch onderzoek te laten uitvoeren door een onafhankelijke bouwhistoricus.
Omgevingsvergunning
In de praktijk heeft u bij wijzigingsplannen voor uw monument vaak uitsluitend te maken met de omgevingsvergunning. Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw monument een omgevingsvergunning nodig heeft. Bij sloopwerk of het verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het vervangen van historisch glas in een raam of het leggen van zonnepanelen heeft u een vergunning nodig. Goed om te weten: als u isolatie- of energiebesparende ingrepen doet die de interieuronderdelen met monumentale waarde mogelijk beïnvloeden, zoals stucplafonds, historische wandbekleding of structuurbepalende wanden, is ook een vergunning nodig. Overleg met uw gemeente helpt u een vergunningaanvraag op te stellen die meer kans maakt verstrekt te worden. Ook kunt u een vergunningscheck doen bij het Omgevingsloket Online. U kunt de vergunning via de tool omgevingswet.overheid.nl digitaal aanvragen.
Vertrekpunt (voor-)overleg en vergunning: de gemeente
Voor reguliere vergunningsaanvragen ontvangt u van uw gemeente binnen 8 weken uitsluitsel en 6 weken inzage termijn, mits het plan beoordeelbaar is. De gemeente beoordeelt de aanvragen (samen met de plaatselijke welstands- en/of monumentencommissie). De termijn gaat in wanneer de aanvraag is ingediend. De termijn kan eenmalig verlengd worden wanneer er bijvoorbeeld een bestemmingsplanprocedure moet plaatsvinden.