Proeftuin warmtevisie historisch centrum

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoekt met vijf gemeenten in een proeftuin de warmtetransitie voor hun historische centrum. De centra van de steden Hoorn, Bergen op Zoom, Leeuwarden, Voorburg en Kampen bevatten veel monumenten die soms moeilijk te isoleren zijn. Bovendien vormen deze centra door de dichte bebouwing een uitdaging voor nieuwe gezamenlijke systemen met duurzame warmtetechnieken.

Uit een eerdere verkenning in de historische binnensteden van Middelburg, Amersfoort en Maastricht is gebleken dat er meer mogelijk is dan slechts te wachten op de komst van hernieuwbaar gas. Binnen de proeftuin onderzoeken we nu:

  •  welke warmte-alternatieven geschikt zijn, naast duurzaam gas, om historische centra aardgasvrij te maken;
  • welke clusters er zijn te onderscheiden in historische wijken van gemeenten en welke warmte-alternatieven hier goed bij passen;
  • hoe een ideaal stappenplan eruitziet om te komen tot een Warmtetransitievisie voor historische binnensteden/wijken;
  • welke hindernissen er te nemen zijn bij het realiseren van aardgasvrije historische centra/wijken; 
  • wat de eerste stappen zijn richting het Wijkuitvoeringsplan voor de historische kern.
Drie naast elkaar gelegde techniekenkaarten voor Maastricht waarop te zien is welke mogelijk technieken en ruimtelijke beperkingen er zijn per gebied.
Beeld: ©De WarmteTransitieMakers
Techniekenkaarten voor Maastricht. Disclaimer: deze kaarten zijn een technische verkenning van De WarmteTransitieMakers en geen definitief plan van gemeente Maastricht.

De proeftuin in fases

Voor welke gemeenten

De proeftuin is bedoeld voor steden en dorpen met een monumentale kern bestaande uit meerdere clusters bebouwingstypen. De gemeente wil in 2024 aan de slag met haar warmtetransitievisie (wijkuitvoeringsplan) voor waardevolle erfgoedgebieden. De gemeenten worden hierbij begeleid door een van de volgende bureaus, in samenwerking met de RCE: