Ons Dorpshuis Westeremden – De spil in archeologisch onderzoek

Een dorpshuis in het pittoreske Westeremden, in het hart van het aardbevingsgebied in Groningen, moest versterkt worden om eventuele aardschokken te weerstaan. Daarvoor was op locatie ook archeologisch onderzoek nodig. Dat bood de dorpsbewoners een unieke kans om een kijkje te nemen in de geschiedenis van hún dorp. De dorpsgemeenschap organiseerde daarom samen met de archeologen van MUG Ingenieursbureau en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een participatief onderzoek. Dorpsbewoners waren vanaf het begin bij de werkzaamheden betrokken en hadden ook een eigen stem in de onderzoeksagenda. Zo werd een boorkern uit de grond getrokken om de ouderdom van de dorpsterp te kunnen bepalen. Door de unieke historische vondsten leerden de bewoners hun dorp en omgeving beter kennen, en bleef hun dorpshuis tegelijkertijd het kloppend hart van de gemeenschap.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Onderzoek als kans voor verbinding

Westeremden is een wierdedorpje met bijna vijfhonderd inwoners en kent een enorm rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de jaartelling. Naast de dertiende-eeuwse kerk staat het dorpshuis: het brandpunt van het culturele leven in het dorp. Bert Schudde, bestuurslid van Stichting Ons Dorpshuis Westeremden, benadrukt de waarde ervan: “Het is de plek waar we dingen vieren of afscheid nemen van mensen. Het is het kloppend hart van de gemeenschap.” Jos Stöver is adviseur archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en werd betrokken bij de versterkingsplannen. In het voorhuis moest de fundering worden aangepakt en het achterhuis moest zelfs in zijn geheel worden gesloopt en vervangen. Bij het uitvoeren van de versterking zou de ondergrond worden verstoord, waardoor archeologisch onderzoek was. Het dorpshuis ligt namelijk bovenop een archeologisch rijksmonument. Er werd besloten om vanaf het begin de gemeenschap mee te laten doen met het onderzoek. Bij de eerste opgravingen kwamen de bewoners al bijzondere vondsten tegen, waaronder een reinwaterkelder uit de negentiende eeuw, verschillende botresten en scherven. Maar ook kloostermoppen – vroegere bakstenen – met hand- en vingerafdrukken. “Hiermee kregen de bewoners bijna fysiek contact met de mensen die hier vroeger die bakstenen hebben gebakken”, vertelt Stöver.

“In een dorp waar geschiedenis al enorm leeft, is het archeologisch onderzoek een enorme verdieping geworden in de waardering en het behoud van deze bijzondere plek.”

Deelnemen aan het archeologische proces

Tijdens het onderzoek hebben dorpsbewoners zelf de stort doorzocht, hun vondsten gewassen en gecatalogiseerd. Ook drie groepen van de lokale basisschool hielpen mee. De bewoners waren benieuwd naar hun eigen leefomgeving, zo wilden ze graag weten hoe oud de wierde is waarop ze wonen. Om die vraag te beantwoorden zijn een aantal grondboringen gezet, waarvan er ook een door de dorpsbewoners zelf is onderzocht. Door het archeologische onderzoek leerden de dorpsbewoners hun omgeving steeds beter kennen. ”Als leek is het fantastisch om met je neus bovenop een opgraving te staan, en daar ook actief deel van uit te maken”, zegt Schudde. Ook Stöver ziet wat deelname van de gemeenschap oplevert: “Ten eerste betrokkenheid van de bewoners bij de plek waar ze wonen. En door mensen deel te laten nemen aan dat archeologische proces, leren ze ook de meerwaarde kennen van archeologie. Dat is natuurlijk heel belangrijk, omdat veel van onze geschiedenis in de grond zit.” De dorpsbewoners gaan in het dorpshuis een kleine tentoonstelling inrichten met de vondsten en de uitkomsten van het onderzoek. De aangetroffen reinwaterkelder is zichtbaar gemaakt in de nieuwbouw dankzij een glazen venster in de vloer.

Waarom past Ons Dorpshuis Westeremden bij het Verdrag van Faro?

Het verdrag benadrukt dat cultureel erfgoed niet alleen een zaak van experts is. De versterking en vernieuwing van het historische dorpshuis was een unieke kans om dorpsbewoners bij archeologisch onderzoek te betrekken. Samen ontdekten ze de geschiedenis van hun eigen leefomgeving. Jong en oud haalden zelf de geschiedenis naar boven, terwijl ze besef kregen van de bijzondere waarde van archeologie.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Faro

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ziet projecten en initiatieven als het archeologisch onderzoek van Dorpshuis Westeremden als voorbeeld van de Faro-werkwijze. Het Verdrag van Faro stelt niet het erfgoed maar de mens centraal en draagt als titel 'de waarde van erfgoed voor de samenleving'. De RCE is van mening dat participatie en initiatieven uit de samenleving een vanzelfsprekend onderdeel van de erfgoedpraktijk moeten zijn.