Levende Monumenten in een leefbare regio

Dit rapport geeft een advies met ruim twintig aanbevelingen aan betrokken partijen over hoe om te gaan met erfgoed in een krimpende, bevende regio.

Erfgoed in krimpende aardbevingsgebieden

Voor dit onderzoek naar de omgang met erfgoed in aardbevingsgebieden organiseerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met een aantal partners vier werkateliers. De resultaten zijn in dit rapport gebundeld. Uitgangspunt van dit onderzoek was dat renovatie, herbestemming en preventie van schade aan monumenten in het aardbevingsgebied hand in hand moeten gaan. Daarbij is bevolkingskrimp een factor van belang bij het ontwikkelen van nieuwe functies. Voor dit onderzoek werd expertise uit binnen- en buitenland bij elkaar gebracht, bijvoorbeeld aardbevingsexperts en deskundigen uit Nieuw-Zeeland, die werken aan soortgelijke opgaven. Ook werden er vier voorbeeldprojecten aangewezen waarbij de opgedane kennis op concrete situaties  werd toegepast: de molen in Middelstum, een boerderij in Onderdendam, het gebouwencluster in ’t Zand en de kerk in Overschild.

Colofon

In opdracht van: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de partners Provincie Groningen, Stichting Oude Groninger Kerken, Libau, Stichting Het Groninger Landschap, Erfgoedpartners en de betrokken gemeenten in het aardbevingsgebied
Uitgevoerd door Enno Zuidema Stedebouw en DAAD architecten, Studio Platz en Claudia Brink Communicatie, 2015