Integrale erfgoedbenadering

De Integrale erfgoedbenadering of Erfgoedprikken is een praktijkmethode die de totale voorraad cultureel erfgoed in een stad, gemeente of regio als één grote collectie beschouwt. Het is een manier om erfgoed uit verschillende domeinen (archeologie, collecties, gebouwd, landschap, tradities) met elkaar te verbinden en te komen tot focus in erfgoedbeheer.

De methode helpt bij het maken van erfgoedbeleid en bij het ontwikkelen van omgevingsvisies, hij is geschikt als participatie-instrument en levert bouwstenen voor citymarketing.

Lokaal en regionaal erfgoedprikken

De werkmethode leent zich vooral voor toepassing op lokaal en regionaal niveau. Hij kan gebruikt worden door gemeenten, provincies en lokale en regionale erfgoedpartijen. Elk van hen kan het initiatief nemen om erfgoed – startend vanuit één domein – te verbinden aan erfgoed uit andere domeinen. Op deze manier ontstaat een integrale benadering.

Rol van de RCE

De RCE heeft de praktijkmethode ontwikkeld in samenwerking met het Stedelijk Museum in Breda en de gemeente Breda. In die gemeente is de methode een belangrijke bouwsteen geworden voor erfgoedbeleid. De video laat zien hoe dit in zijn werk ging. De methode is daarnaast getoetst binnen de erfgoedgemeenschap in Apeldoorn. 

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

In dit onderwerp

Op de webpagina’s binnen dit onderwerp (zie menu boven) beschrijven we hoe erfgoedprikken werkt en welke bouwstenen er vaak al voor aanwezig zijn.