Bescherming Bevolking (BB)
De BB (Bescherming Bevolking) organisatie was in 1952 opgezet als een vrijwillige reddingsdienst. De Europese landen om ons heen namen tijdens de Koude Oorlog eenzelfde maatregel. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoekt welk kenmerkend of belangrijk erfgoed van BB behouden kan blijven.
Verplichte vrijwilligers
In Nederland wilde men met 200.000 vrijwilligers (mannen en vrouwen) de burger weerbaar maken voor een volgende oorlog. Nederland wilde de BB specifiek niet-militair organiseren, daarom moest het lijken op een zelfstandige vrijwilligersorganisatie, niet gerelateerd aan de krijgsmacht of de overheid. Uiteindelijk werd het aantal vrijwilligers niet gehaald en werd in juli 1958 besloten dat iedereen die onder de regeling van broederdienst viel en degenen die waren afgekeurd voor dienstplicht, verplicht naar de BB moesten.
Gebouwd BB-erfgoed
De BB werd bestuurd vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar had een eigen nationale commandopost in Utrecht. Vanwege de verhoogde dreiging van een atoomaanval werd in 1958 de ABC-dienst (Atomaire, Biologische en Chemische dienst) opgericht. In de jaren 1964-65 werden 300 vaste meetpunten opgericht, de S-posten, die min of meer operationeel waren. In kleine schuilbunkers kon de meetploeg van de BB schuilen. Aan de hand van de meting kon de kracht en de locatie van een kernexplosie worden bepaald. Deze S-posten werden gebruikt door de overheid (ministerie van Binnenlandse Zaken) om op lokaal niveau informatie te verzamelen over de omgeving. De RCE onderzoekt in het kader van de aanwijzingslijst Koude Oorlog-erfgoed naar welk kenmerkend of belangrijk BB-erfgoed behouden kan blijven.
Oral history: ‘Alles werd netjes genoteerd’
Britt van der Kolk, student aan de Reinwardt Academie heeft in samenwerking met de RCE een onderzoek gedaan naar onder meer de BB. Ze interviewde diverse voormalige BB-vrijwilligers en medewerkers. In deze video van Britt van der Kolk vertelt Henk Sagius, oud medewerker van de Dienst Bescherming Bevolking over zijn werk bij de BB en de sfeer tijdens de Koude oorlog. ‘Alles werd netjes genoteerd’ aldus Sagius.