Blauwe Golven Arnhem

overzicht van boven van de blauwe golven in Arnhem
Beeld: ©RCE

Blauwe Golven (1977) is een van de belangrijkste en grootste omgevingskunstwerken die in de jaren zeventig in Nederland zijn gerealiseerd. Het kunstwerk en een parkeerplaats inéén is nog steeds uniek.

In 1977 werd de Roermondspleinbrug in gebruik genomen om de binnenstad en Arnhem-Noord te verbinden met het groeiende stadsdeel Arnhem-zuid. Dit veranderde het verkeersplein op de noordelijke oever met veel op- en afritten en versplinterde restruimtes. Kunstenaar Peter Struycken kreeg in 1974 van de gemeente Arnhem opdracht om het gebied ‘beeldend’ vorm te geven. Struycken was in 1964 aangesteld als docent aan de naburige Academie voor Beeldende Kunsten en had de studierichting ‘Monumentale Vormgeving’ mede-gereorganiseerd in de richting ‘omgevingsvormgeving’. Doel was om met behulp van beeldmiddelen als vorm, kleur, materiaal en maatvoering de leefbaarheid en belevingswaarde van de stedelijke ruimte te optimaliseren. Hiermee stond Struycken aan de wieg van de stroming die de ‘Arnhemse School’ zou gaan heten.

Struycken ontwierp een golvend klinkertapijt met diagonale blauwe en witte banen. Dit zorgde voor visuele samenhang in het gebied. Op dit ritmische golvenpatroon mocht vrij worden geparkeerd. Dit tot dan toe grootste kunstwerk in de openbare ruimte in Nederland herinnerde met zijn blauwe golven aan de Oude Haven die eerder op deze plek de stad met het water had verbonden. Bij de oplevering van Blauwe Golven in 1977 was het enthousiasme groot. Het werk werd al snel een van de bekendste voorbeelden van de omgevingskunst die in de jaren zeventig en tachtig in Nederland in zwang was geraakt en inspireerde veel kunstenaars en kunststudenten.

Afgelopen jaren waren er serieuze plannen om het kunstwerk te verwijderen en te vervangen door een park. Nadat Erfgoedvereniging Heemschut, enkele politieke partijen, studenten van Artez en diverse burgerorganisaties zich jarenlang hadden ingezet voor behoud van het kunstwerk besloot de gemeenteraad in 2019 Blauwe Golven in ere te herstellen. De restauratie in de vorm van een aangepast ontwerp van bureau Veenenbos en Bosch werd in samenspraak met Peter Struycken uitgevoerd. Begin 2025 wordt de renovatie van de Blauwe golven (en directe omgeving) afgerond.

De Blauwe Golven in Arnhem horen bij de verhaallijn Vrijheid