Lokale partijen herstellen Populierenlandschap De Scheeken
De Scheeken is een wederopbouwgebied van nationaal belang. Het cultuurhistorische karakter van het gebied was de afgelopen vijftig jaar aangetast. Zo waren er veel populieren verdwenen uit het landschap. Tegenwoordig oogt De Scheeken weer meer als vroeger. Talloze nieuwe populieren sieren het gebied, dat is gerevitaliseerd door verschillende lokale gemeenten en partijen.
Ontginnen, verpachten en exploiteren
De Scheeken, onderdeel van Nationaal Landschap Het Groene Woud, is een gebied van ruim 1000 hectare en ligt ten oosten van de A2 tussen Liempde (gemeente Boxtel) en Best. Van oudsher is het een bosrijk gebied met uitgestrekte elzenbroekbossen en een natte ondergrond.
Door de eeuwen heen is de beplanting in het gebied flink veranderd. Zo werden de bossen vanaf de elfde eeuw ontgonnen door mensen, die aan de hoger gelegen randen van het gebied woonden. Zij maakten van het gebied gemeenschappelijke weidegrond en hooiland.
Vanaf circa 1800 krijgen de gemeenten rond De Scheeken de gronden in eigendom, die zij verpachtten en daarna verkochten aan kleine, gemengde landbouwbedrijven. Om klompen te maken, plantten deze bedrijven vanaf midden achttiende eeuw steeds meer populieren aan. Populierenhout werd zo onderdeel van het verdienmodel van het gebied.
Ruilverkaveling om productie te verhogen
De Scheeken veranderde zo naar een landschap met weiden, bos en akkerlanden en een verkamerde structuur door gevarieerde boomlinten. In 2012 riep de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het landschap dan ook uit tot een gebied met een bijzondere cultuurhistorische betekenis. Ook is De Scheeken aangewezen als een van de dertig wederopbouwgebieden van nationaal belang.
Tijdens de wederopbouw werd ruilverkaveling een instrument om de productiviteit en efficiëntie van de agrarische sector te verhogen. Ook De Scheeken kreeg een herindeling en werd zo het eerste gebied in Nederland met een landschapsplan. De kavels werden groter en breder ontsloten, met behoud van de karakteristieke, kleinschalige inrichting. Streekeigen planten en bomen werden geplant. Populieren omzoomden nieuwe kavels en langs enkele wegen kwamen eiken. Deze herverkaveling is in 1956 afgerond.
Onderzoek naar status van het gebied
Ruim vijftig jaar later gaven de stichting Brabantse Boerderij en de bewoners van de gemeenten Boxtel, Best en Sint-Oedenrode bij hun gemeenten aan welke uitvoeringsprojecten zij graag wilden doen. Het revitaliseren en verkennen of de houtproductie als duurzame energie rendabel te gebruiken was, was één van de projecten die de Brabantse gemeenten uitkozen en als kansrijk bestempelden. Er was echter weinig kennis over de wederopbouw en de status van het gebied. Om daar meer over te weten te komen, onderzochten bureau Overland en het Monumenten Advies Bureau in 2014 het landschap en de bebouwing van De Scheeken.
Uit het onderzoek bleek dat er de afgelopen vijftig jaar veel kleinschalige populieren- en perceelsrandbeplanting is verdwenen. Dat geldt ook voor de kenmerkende solitaire populierenakkers. Een flinke aantasting van het karakteristieke en cultuurhistorische karakter van dit wederopbouwgebied.
Herstel door aanplanten, snoeien… en composteren
Het project ‘Revitalisering populierenlandschap’ werd door de gemeenten opgenomen in een uitvoeringsprogramma, om het landschap te herstellen door populieren te planten en te onderhouden. Verschillende lokale partijen werkten voor dit project samen. Zo leverden lokale boomtelers de bomen. En basisschoolleerlingen van De Oversteek uit Liempde plantten populieren op de Nationale Boomfeestdag in maart 2015.
Voor een goede houtgroei en veiligheid moeten populieren gesnoeid – en soms gekapt - worden. Om dit te bekostigen, is onderzocht of het snoeiafval verkocht kon worden als biomassa. Dit bleek niet rendabel te zijn. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen nu een cursus volgen, waar ze leren om populieren te snoeien. Zo beperken de gemeenten alsnog de snoeikosten.
Uiteindelijk zijn er ruim 1500 populieren aangeplant langs gemeentelijke wegen, bermen en lanen en op percelen van particulieren en agrariërs. Hiermee zijn delen van de kenmerkende structuren hersteld of vernieuwd. Ook zijn 600 populieren inmiddels gesnoeid, de snoei van 2000 andere bomen staat gepland. De Natuurwerkgroep Liempde koopt het snoeihout nog steeds aan zodat het op locatie kan composteren. Ook zorgt de werkgroep dat er nieuwe populieren aangeplant blijven worden.
Lees meer
-
Wederopbouw, een kansrijke erfenis. Handreiking bij transformatieopgaven.
Deze publicatie geeft aanbevelingen over hoe de kwaliteiten van naoorlogse gebieden kunnen worden ingezet bij ...
-
Het maakbare land. Ruilverkaveling, nieuw land en landontginning in de wederopbouwperiode (1940-1965)
Na de Tweede Wereldoorlog werd het landelijke gebied op grote schaal heringericht. Deze publicatie geeft een overzicht van de ...
-
Atlas van de wederopbouw Nederland 1940-1965; ontwerpen aan stad en land
Met een selectie van dertig gebieden, biedt deze atlas een overzicht van de grootse vernieuwing van stad en land tijdens de ...
-
Boxtel, Best en Sint-Oedenrode De Scheeken: een toonbeeld van wederopbouw
Deze rapportage licht toe waarom De Scheeken in Noord-Brabant een wederopbouwgebied van nationaal belang is.
-
Boxtel, Best en Sint-Oedenrode - De Scheeken; een landelijk gebied van nationaal belang, nr. 30
Deze brochure licht toe waarom het landelijk gebied De Scheeken in Noord-Brabant een van de 30 wederopbouwgebieden van nationaal ...
-
Wederopbouw
Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog moest Nederland de enorme oorlogsschade herstellen. In de getroffen gebieden, zoals ...
-
Groen erfgoed
Groen erfgoed is de verzamelnaam voor historische groenaanleggen zoals tuinen, parken, woonwijken, verdedigingswerken, ...