Praktijkvoorbeelden Stad

De RCE werkt aan veel projecten waarvan anderen kunnen leren en die een inspiratie vormen voor een ieder die te maken krijgt met erfgoed. Om deze inzichten toegankelijk te maken, heeft de RCE een aantal projecten als praktijkvoorbeeld uitgelicht. De praktijkvoorbeelden op deze pagina gaan over projecten die te maken hebben met stadsontwikkeling.

luchtfoto van het fort de Waterschans
Beeld: ©Thom van Amsterdam/Collectie West-Brabants Archief
Waterschans anno 2018 Bergen op Zoom

Bergen op Zoom stelt verleden centraal bij stadsontwikkeling

Bergen op Zoom was ooit een florerende havenstad en een belangrijk oesterkweekcentrum in Europa. Na een mislukt uitbreidingsproject besloot de Brabantse stad haar verleden als inspiratiebron te gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de stad.

Sfeerbeeld van landgoed Rennen Enk in Arnhem
Landgoed Rennen Enk in Arnhem

Cultuurhistorie als kans in Arnhem

Behoud door ontwikkeling is het uitgangspunt bij ruimtelijke ontwikkelingen in Arnhem. De cultuurhistorie van de stad dient hierbij als kader en inspiratiebron.

Het IJsselfront van Kampen, gezien vanaf de overkant van het water
IJsselfront Kampen

Duurzame cultuurhistorie in Kampen

Een rapportage van de Erfgoedinspectie was aanleiding voor de gemeente Kampen om samen met Flexus AWC in actie te komen. Want de conclusie was dat de cultuurhistorische waarden van de binnenstad van Kampen onvoldoende waren onderzocht en verwerkt.

Gebrandschilderde ramen in het voormalige RDM hoofdkantoor
Gebrandschilderde ramen hoofdkantoor RDM

RDM-werf in Rotterdam wordt bloeiende campus

Op de kop van de Waalhaven in Rotterdam ligt de vroegere werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Door de samenwerking tussen twee scholen, gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam is dit nu een centrum voor innovatieve maakindustrie, onderwijs en events.

Interieur van De Koepelhal met stalen knieboogspanten
Beeld: ©gemeente Tilburg
Koepelhal NS-werkplaats Tilburg

Spoorwerkplaats Tilburg wordt huiskamer van de stad

Tilburg bouwt het stationsgebied om tot een moderne stadswijk. De oude spoorcultuur is daarbij smaakmaker én aanjager voor de herontwikkeling. Dankzij creatieve ondernemers is het uitgegroeid tot een bruisende plek waar bewoners en bezoekers werken, dansen, eten of naar urban music luisteren.