Leven met water, toen en nu

Leven met water, Nederlanders weten er alles van. Zoveel zelfs dat onze waterkennis wereldwijd wordt ingehuurd. Nu stelt klimaatverandering de Nederlandse delta voor nieuwe opgaven. Ons rijke verleden kan ons helpen met oplossingen voor het heden en de toekomst.

Foto van arbeiders die bezig zijn een beek uit te graven. Zichtbaar is de beek zelf, met zand en bomen en struiken eromheen.
Beeld: Nationaal Archief
Het rechttrekken van beken en rivieren gebeurde veel tussen 1920 en 1970 (foto ca. 1930). Rechte waterwegen voeren water snel af. Zo veranderden moerassige gronden in landbouwgrond. Tegenwoordig worstelen we met droogte. Om water juist vast te houden, graven waterschappen de historische meanders weer open.

Al vanaf de prehistorie was de mens in de Nederlandse delta bezig met het water naar zijn hand te zetten. Dat lukte de ene keer beter dan de andere: door schade en schande werd men wijs. Ontwaterde gronden daalden en vernatten opnieuw en veel ingedijkt land verdween toch weer in de golven.

Na de oprichting van Rijkswaterstaat eind 18e eeuw en met behulp van door stoommachines aangedreven systemen, werd er steeds meer mogelijk. Het betekende ook dat er grotere ingrepen in het natuurlijk systeem van water en bodem gedaan werden. Laaggelegen gebieden werden ontgonnen, rivieren en beeklopen werden rechtgetrokken, kanalen werden aangelegd en dijken werden verhoogd. In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten. Zo ontstond het IJsselmeer. Dat is nu het grootste zoetwaterreservoir van Nederland.

Samenleven met het water

Klimaatverandering maakt dat we de grenzen van deze maakbaarheid bereiken.  Ermee samenleven, dat is wat we nu zo goed mogelijk doen. Rivieren hebben weer ruimte gekregen om hun water af te voeren. Dijken zijn verlegd en de uiterwaarden zo ingericht dat ze meer water kunnen opvangen. Ook de natuur in en om de rivieren kan zich ontwikkelen. Daarmee ontstaat een aantrekkelijkere leefomgeving.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Rijksdienst biedt kennis en advies

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) helpt de tastbare historie te bewaren en begrijpen. We wijzen de weg binnen de beschikbare kennis. Zo laat de kaart waterberging historische oplossingen zien bij te veel of te weinig water. RCE-specialisten geven advies over ruimtelijke opgaven in de context van water en over de omgang met bouwwerken van cultuurhistorische waarde.