Wat doet de Rijksdienst?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voert beleid uit, geeft advies en ontwikkelt kennis. Samen met anderen zijn wij verant­woord­elijk voor de zorg van het Nederlandse erfgoed boven de grond, onder de grond, onder water en in musea. Ook houden we ons bezig met erfgoed in relatie tot onze leefomgeving.

Beleid

De RCE voert wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met ons ontwikkelt.

Voor ons is het beleid relevant dat vorm heeft gekregen in de beleidsbrief Erfgoed Telt - De betekenis van erfgoed voor de samenleving. Het kabinet werkt hierin het erfgoedbeleid uit van 2018 tot 2021. De 3 pijlers van Erfgoed Telt zijn:

  • instandhouding 
  • erfgoed in onze leefomgeving  
  • de verbindende kracht van erfgoed

Advies

De Rijksdienst geeft praktische adviezen aan eigenaren en beheerders van diverse soorten erfgoed: van gebouwd erfgoed tot archeologie en van landschappen tot museale collecties. Ook rijks- en locale overheden staan we bij met raad en daad en bij het ontwikkelen van beleid. De kennis en ervaring van onze adviseurs vormen hiervoor de basis.

De adviseurs van de RCE werken intensief samen met erfgoedinstellingen, zoals de provinciale steunpunten en museumconsulenten. Het streven is om antwoorden op individuele vragen en praktijkervaringen te verwerken tot relevante, ontbrekende kennis en adviezen.

De adviestaken van de RCE komen voort uit de wettelijke taken en het rijksbeleid dat de dienst uitvoert.

Kennis

Het behouden, beschermen en ontwikkelen van cultureel erfgoed vereist kennis. De RCE speelt hierin een centrale rol door bestaande kennis te verzamelen, nieuwe kennis te maken en deze te delen. Deze kennis is oplossingsgericht en toepasbaar. Zo vormt de RCE een verbinding tussen wetenschap, praktijk en beleid. Om heldere en doelbewuste keuzes te maken in hoe wij werken aan erfgoedkennis, heeft de RCE een kennisstrategie.

Werkgebied RCE

De RCE voert activiteiten uit in het hele Koninkrijk en in verschillende andere landen. De samenwerking met het Caribisch gebied kreeg de afgelopen jaren een meer structureel karakter. Dat geldt zowel voor de landen binnen het Koninkrijk: Curaçao, Aruba en Sint Maarten, als voor de bijzondere gemeentes: Saba, Sint Eustatius en Bonaire. In het Caribisch gebied ligt de aandacht op dit moment vooral bij uitwisseling van kennis en expertise rond gedeelde maatschappelijke opgaven als participatie, koloniaal verleden en herbestemming, en werken we samen in aanloop naar de ratificatie van verschillende verdragen. Op de verschillende domein- en onderwerppagina’s staat meer informatie over de activiteiten die de RCE binnen Nederland uitvoert. Kijk voor onze internationale activiteiten op onze Engelstalige website.