Vloerisolatie bij monumenten
Vloeren van historische gebouwen zijn meestal niet geïsoleerd, waardoor zo’n vijf procent energie verloren gaat. Dit percentage is laag maar ongeïsoleerde vloeren kunnen ook veel kou afstralen waardoor vloerisolatie comfortverhogend kan werken. Vloerisolatie vraagt om een zorgvuldige aanpak. Deze animatie geeft hier inzicht in.
Vloeren van historische gebouwen zijn meestal niet geïsoleerd, waardoor zo’n vijf procent energie verloren gaat.
Dit percentage is laag… maar ongeïsoleerde vloeren kunnen ook veel kou afstralen… waardoor vloerisolatie comfortverhogend kan werken.
Vloerisolatie vraagt om een zorgvuldige aanpak.
De huidige bouwtechnische staat en de cultuurhistorische waarden hebben invloed op de keuze of en hoe je gaat isoleren.
Begin met het verzamelen van de bouwhistorische gegevens van het gebouw.
Een bouwhistorisch onderzoek geeft inzicht in waardevolle elementen, zoals een oorspronkelijke balklaag… bijzondere vloerafwerkingen… of andere binnenafwerkingen.
Verzamel daarna bouwkundige gegevens van het gebouw, inclusief de aansluitingsdetails.
Begin met het in kaart brengen van de vloeropbouw… de gebruikte materialen… en de hoeveelheid ruimte voor vloerisolatie.
Breng daarnaast mogelijke vochtproblemen in kaart, door het vochtpercentage van houten onderdelen te meten.
Dit vochtpercentage mag maximaal twintig procent zijn.
Is het hoger? Kijk dan door welk bouwkundig gebrek dit komt, en los dit op.
Nu is het tijd om een isolatieontwerp op te stellen.
Bij een begane grondvloer met een kelder of kruipruimte van minimaal veertig centimeter hoog,
kun je aan de onderzijde van de vloer isolatie toevoegen in de vorm van isolatieplaten, isolatiedekens of thermokussens.
Bij een begane grondvloer met een kelder of kruipruimte die slecht bereikbaar
of minder dan veertig centimeter hoog is,kan je bodemisolatie toepassen.
Bodemisolatie zorgt voor een drogere kruipruimte, maar isoleert minder in vergelijking met isolatie direct onder de vloer.
Bij een begane grondvloer zonder historische waarden is het soms een optie om de gehele vloer te vervangen door een geïsoleerde betonvloer.
Zo ontstaat direct de mogelijkheid om vloerverwarming aan te brengen. Bij een begane grondvloer met historische waarden en geen ruimte
onder de vloer kan je soms aan de bovenkant van de vloer een isolatielaag aanbrengen, eventueel in combinatie met vloerverwarming.
De vloer zal door de isolatie minimaal vijf tot tien centimeter hoger worden.
Zolang dit niet ten koste gaat van de monumentale waarden van bijvoorbeeld deuren en andere elementen… is dit een goede optie.
Wanneer het isolatieontwerp af is… vraag je de benodigde vergunningen aan… waarna het isolatieontwerp gereed is voor uitvoering.