12 maart Collegereeks Tech & Traditie - Wat een betrouwbare overheid kan leren van Open Science
Activiteitendata
- -
- RCE, Smallepad 5, Amersfoort
Een overheid kan betrouwbaar zijn door haar netwerkomgeving af te sluiten van de buitenwereld, maar dat staat samenwerking in de weg. Dit college gaat op zoek naar mogelijkheden om betrouwbaar te zijn met een aanpak die juist open is.
Het succes van interdisciplinaire samenwerking met collega's binnen en buiten de eigen overheidsorganisatie staat of valt met de efficiënte uitwisseling, verwerking en visualisatie van alsmaar groeiende en steeds complexere datasets. Tegelijkertijd worden overheidsmedewerkers geacht hun werk te doen op standaard-kantoorlaptops met een beperkt aantal applicaties binnen een gesloten, streng beveiligde netwerkomgeving. Vaak zijn de bouw en het beheer daarvan in handen gegeven van externe partijen. Op deze manier – door controle – is de overheid aantoonbaar betrouwbaar, maar wel ten koste van haar digitale slagkracht.
Het wereldwijde succes van Open Science laat zien dat betrouwbaarheid ook kan worden bereikt door samen te bouwen aan een ecosysteem van open data en open software. In dit hoorcollege vertelt Liselore Tissen daar meer over. Zij is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden en de TU Delft en namens de KNAW coördinator Ethics & Interdisciplinary Collaborations voor de Social Science and Humanities Open Cloud. Ze is recent gepromoveerd op de ethische implicaties van replicatie van kunstwerken via 3D printing.
Het aansluitende werkcollege biedt de kans om zelf de meerwaarde te ontdekken van open source software en infrastructuur voor interdisciplinaire samenwerking op het gebied van erfgoedonderzoek.
Ontdek de toekomst met de collegereeks Tech & Traditie
Deze bijeenkomst maakt deel uit van de collegereeks Tech & Traditie, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inspirerende experts vanuit de wetenschap en de praktijk lichten tijdens de hoorcolleges toe hoe technologie kan helpen om erfgoed toegankelijker, relevanter en interactiever te maken. Daarna is het mogelijk om tijdens een werkcollege zelf aan de slag te gaan. Van Open Science en AI tot Linked Open Data, data-ethiek en het navigeren van een oceaan aan erfgoeddata, de collegereeks Tech & Traditie verkent de mogelijkheden, vragen én risico’s van technologie in relatie tot erfgoed en openbaar bestuur.
Alle colleges in deze reeks:
- Dinsdag 11 februari - Erfgoed maak je samen, en technologie helpt daarbij
- Dinsdag 18 februari – Erfgoed in de Informatiemaatschappij, ‘If you can’t find the words, use image search’
- Dinsdag 4 maart – Erfgoed in gevaar, innovatieve oplossingen bij klimaatdreiging
- Woensdag 12 maart – Wat een betrouwbare overheid kan leren van Open Science
- Dinsdag 18 maart – Erfgoed, technologie & ethiek
Voor wie?
Dit college is interessant voor iedereen die professioneel met erfgoed werkt en die wil verkennen welk gereedschap technologie kan bieden om het vak naar een hoger niveau te tillen.
Aanmelden
Deelname is gratis, voor een lunch wordt gezorgd. U dient zich wel aan te melden en eventuele dieetwensen door te geven. Dit doet u door een mail te sturen naar m.kamerling1@cultureelerfgoed.nl.