Over spant en kruik
Weblog
Van 4 juli tot en met 5 augustus 2022 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Batavialand de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Studenten van verschillende scholen en universiteiten en vrijwilligers doen onderzoek op het wrak van een waterschip dat vermoedelijk uit de eerste kwart van de 16e eeuw dateert. Wekelijks blogt een student over de ervaringen.
Schip Ahoy!
Op 4 juli 2022 ging de veldschool scheepsarcheologie Flevoland van start. De dag begon in Batavialand, waar Wouter Waldus het ijs brak met een introductie en een lezing over de omgeving en waterschepen in het algemeen. Dat brengt ons bij ons eigen scheepje, OZ31 in Zeewolde. Hier werden wij als studenten archeologie losgelaten op het achterschip om het hout te gaan schoonmaken. Klinkt niet heel spannend, maar als het hout al uit elkaar valt wanneer je er naar kijkt, dan is dat nog een hele uitdaging. Sommige delen verkeren in zeer slechte staat waardoor het bijna op natte ontbijtkoek leek. Dat betekende dus af en toe heel voorzichtig te werk gaan.
Een paar mooie vondsten
De houtconstructie leek een beetje op een groot mikadospel, maar dit hield ons echter niet tegen. We hebben dan ook al een flink stuk van het hout blootgelegd. Zo is aan één kant goed te zien dat de zijkant van het schip, ook wel boord genoemd, naar buiten geklapt is. Daarnaast zijn er spanten (deze kun je vergelijken met de ribben van een menselijk lichaam) blootgelegd, waarbij de buitenkant van het schip, de huid, ertussen goed te zien is. Met alleen hout red je het natuurlijk niet, maar daarbij werden we ook niet teleurgesteld. Tijdens het blootleggen van het hout kwamen we nog een paar mooie vondsten tegen, zoals een nog onbekend metalen voorwerp, een stuk vuursteen, ballaststenen, maar ook een windas. Dit is een grote, ronde, stenen blok waar touw omheen gedraaid werd om bijvoorbeeld het anker omhoog te hijsen.
Puntneus
Als klap op de vuurpijl werd er ook nog eens een zogenaamde puntneus kruik gevonden, die bijna nog helemaal intact was. Dit kruikje ontleent zijn grappige naam aan het gezichtje met het bijbehorende puntneusje. Soms spreekt archeologie best voor zich. Als afsluiter van de week kregen we twee colleges van André van Holk en Martijn Manders, twee echte specialisten op het gebied van maritieme archeologie.
Met al die nieuwe kennis op zak gaan wij moe maar voldaan het weekend in. Trossen los en op naar volgende week!