Dolf Henkes, Zelfportret, 1975-1980

Weblog

Aan de Rechthuislaan 1 in Rotterdam-Katendrecht staat het Verhalenhuis Belvédère. De initiatiefnemers Linda Malherbe en Joop Reijngoud organiseren in dit laat-19de-eeuws pand hedendaagse erfgoedtentoonstellingen met een bijbehorend activiteitenprogramma.

Zelfportret van de schilder Dolf Henkes met hoofddeksel.
Dolf Henkes (1903-1989), Zelfportret, 1975-1980, olieverf op karton op meubelplaat, 34,8 x 30,8 cm, inv.nr. AB13433

Katendrecht

De eerste expositie is gewijd aan het leven en het werk van de autodidact Dolf Henkes, die vrijwel zijn hele leven in Katendrecht woonde, samen met zijn moeder, broer Jan en zussen Marie en Jo. Hij was een sociaal bewogen man en koos zijn motieven uit de wereld direct om hem heen: vertrekkende boten, sjouwende havenarbeiders, hoertjes en dronken mannen in een melancholieke sfeer van omfloerste bruine tinten. Wijkbewoners. En ook schilderde hij landschappen, (zelf)portretten, stillevens en naaktstudies. Hij legde ze vast in allerlei technieken op doek, papier, meubelplaat en karton. Ook kreeg hij nog eens 25 monumentale opdrachten. Hij mengde zijn verf met zand en andere materialen, afhankelijk van de plek waar hij schilderde. Dat dat een heel eigen effect gaf, mag duidelijk zijn.

Stimuleringsprijs

Henkes liet ruim 3500 kunstwerken na aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en bovendien een geldbedrag, zijn inboedel en het auteursrecht op zijn werk. Een deel van het vermogen wordt sinds 2004 op zijn verzoek gebruikt als stimuleringsprijs, tweejaarlijks uitgereikt aan een eigenzinnige kunstenaar die een bijzondere band heeft met Rotterdam.

Opbouw van de tentoonstelling met rechts Rijksdienst medewerkster Nathalie Menke
Opbouw van de tentoonstelling met rechts Rijksdienst medewerkster Nathalie Menke

Verhalenhuis

Uit Henkes’ omvangrijke nalatenschap kozen Malherbe en Reijngoud samen met Nathalie Menke, medewerkster kunstcollecties van de Rijksdienst en Henkeskenner, vier schilderijen waaronder dit guitige zelfportret. De werken zijn te zien op de eerste verdieping van het Verhalenhuis, samen met foto’s, krantenartikelen, brieven, schriften en uitnodigingen uit Henkes archief. De tentoonstelling is de eerste van een meerjarig ‘expofeuilleton’ in het Verhalenhuis over zijn werk en leven.

Wijkbewoners

Begin februari kwamen dertig bewoners van Katendrecht naar de Rijksdienst om in de depots meer werk van Henkes te bekijken. Ze luisterden naar de verhalen van de conservatoren en restauratoren. Ze keerden terug naar huis met nieuwe kennis, voor nieuwe verhalen. Als u herinneringen aan Henkes heeft of aan een andere Rotterdamse kunstenaar, spoedt u naar het Verhalenhuis om ze te vertellen. Deze tentoonstelling is nog tot 22 februari te zien.