Een draak voor de Draka-fabriek

Weblog

De NV Hollandsche draad- en kabelfabriek (DRAKA-fabriek) gaf in 1960 ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan Nel Klaassen opdracht om een kleed te ontwerpen met een draak in de hoofdrol. De kunstenares koos een thema uit de Openbaringen van Johannes: de vrouw, het kind en de draak (hoofdstuk 12:1-6). 

Rode zevenkoppige draak boven drie figuren waarvan de middelste een kind draagt, omgeven door 12 sterren.
Nel (P.H.) Bouhuys-Klaassen (1906-1989), Draak (1960), wol, 215 x 290 cm, inv.nr. AB25420

Klaassen veroorloofde zich wel enige vrijheden in de uitbeelding, maar de gekroonde zevenkoppige draak, de vrouw met het kind (Maria en Jezus), en de twaalf sterren komen overeen met het Bijbelse verhaal, waarin het kind Jezus naar de hemel zal opstijgen en Maria goddelijke bescherming krijgt. Ze liet het monumentale wandtapijt uitvoeren, zoals meer van haar werk, door handweverij De Knipscheer in Laren.

Klaassen was een succesvolle en veelzijdige kunstenares. Ze maakte mozaïeken voor gebouwen, reliëfs, (graf)beelden en wandtapijten, vaak samen met haar man, de schilder Jaap Bouhuys. Haar opleiding kreeg ze aan de Rijksacademie in Amsterdam. In 1932 won ze de prestigieuze Prix de Rome voor monumentale en versierende beeldhouwkunst. Met het daaraan verbonden geldbedrag reisde ze vier jaar lang door Italië, Frankrijk en Engeland en ontwikkelde haar eigen stijl, al toont haar hele oeuvre de beïnvloeding door het kubisme.

Van Klaassen zijn vier objecten in de rijkscollectie: een beeld (1938), een tafel, een mozaïek voor het ministerie van OKW (1953) en dit unieke kleed. Het werd in 2013 geschonken met als voorwaarde dat het werk in woord en beeld toegankelijk zou worden gemaakt. De schenker was destijds ‘ontzettend benieuwd waar het komt te hangen’. Een vraag die nog steeds actueel is...