Werkgroep Oeffelt en Loerangel wint eerste Erfgoedvrijwilligersprijs
De Erfgoedvrijwilligersprijs werd dit jaar in het leven geroepen door minister Ingrid van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vrijwilligers zijn voor het behoud en de beleving van erfgoed onmisbaar. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ook vormen ze door hun enthousiasme een belangrijke schakel naar een groter en meer divers publiek. Stichting Nederland Monumentenland droeg zorg voor de organisatie.
Minister Van Engelshoven:
“De erfgoedsector kan niet zonder vrijwilligers. Dankzij hun enthousiaste inzet wordt erfgoed behouden voor toekomstige generaties en bekender bij een groter en meer divers publiek. Fantastisch dat bij de finalisten ook een organisatie zit die zich op jongeren richt. Deze prijs is zeer verdiend en ik hoop dat hiermee nog meer mensen geïnspireerd raken om vrijwilliger te worden.”
Juryoordeel
Juryvoorzitter Laetitia Griffith:
“Wij feliciteren het vrijwilligersteam Werkgroep Oeffelt en Loerangel met deze mooie prijs. De jury nomineerde dit team als finalist omdat de vrijwilligers een hecht en divers team vormen, dat zich al sinds 2009 inzet voor het behoud van het immateriële erfgoed van het Maasheggenvlechten. In weer en wind houden zij dit eeuwenoude ambacht in stand door handen uit de mouwen te steken, zo geven zij dit door aan volgende generaties.”
[De tekst gaat verder onder de foto]
Prijzen en ‘runners-up’
De hoofdprijs van 10.000 euro is voor de helft vrij te besteden aan bijvoorbeeld teamactiviteiten. De andere helft wordt besteed ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk van de eigen organisatie. De twee andere finalistenteams waren: Erfgoedbènde (vrijwilligers die vanuit Erfgoed Brabant op een originele en laagdrempelige wijze Brabants cultureel erfgoed op de kaart zet voor jongeren) en Erfgoed Gezocht (vrijwilligers die de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug hebben afgespeurd op hoogtekaarten om nog onontdekt archeologisch erfgoed zoals grafheuvels en karrensporen in kaart te brengen). Deze teams ontvingen elk een cheque ter waarde van 5.000 euro, met een gelijke bestedingsopdracht.
Winnaar
Werkgroep Oeffelt en Loerangel van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer is een vrijwilligersteam van 30 personen dat zich al sinds 2009 inzet voor de ontwikkeling en het beheer van het unieke Maasheggen Unesco MAB landschap, gelegen in het noordoosten van Brabant. “Het is echt een geweldig bedrag wat we goed kunnen gebruiken. We kunnen nu nieuw gereedschap en handschoenen aanschaffen. Daarnaast zijn onze huidige overalls behoorlijk versleten.” Naast deze praktische investeringen ziet Bakkenes de prijs ook als een buffer voor de toekomst. Op dat de cultuur doorgegeven wordt. “Het is écht van belang dat we dit in stand houden!
Praktijkvoorbeeld
Over deze werkgroep is meer te lezen in het praktijkvoorbeeld NK Maasheggenvlechten - Vlechten om de gouden hiep.