Faro in de Praktijk - CARE
Een kijkje bij CARE gemeenschapsarcheologie in Schijndel in het kader van het verdrag van Faro in de praktijk
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Het Verdrag van Faro in de praktijk.
CARE gemeenschapsarcheologie, Schijndel.
Johan Verspay – Wetenschappelijk archeoloog Universiteit van Amsterdam:
CARE is een gemeenschapsarcheologie-initiatief waarbij we mensen meenemen op onderzoek naar hun eigen dorp of streek. En die samenwerking met de burgers dat hangt natuurlijk helemaal samen met het verdrag van Faro. Waarin we de burger centraal stellen en eigenlijk meer willen betrekken bij hun eigen erfgoed. Voor de wetenschap biedt het toegang tot plekken waar wij als wetenschappers zelf anders niet zouden kunnen komen. We kunnen putten uit lokale kennis en we hebben meer onderzoekscapaciteit van al die mensen die meekomen graven met ons. Tegelijkertijd zijn wij er natuurlijk weer om mensen te helpen om op ontdekkingsreis te gaan in hun eigen achtertuin, en hen eigenlijk de instrumenten te geven om meer te weten te komen over het verleden van hun eigen plek. Kijk eens hier, zie je wel. Roodbakkend, maar dit is een middeleeuwer. Dit is het spaarzaam geglazuurde spul.
Gerard van Kaathoven – Lid van de Heemkundekring Schijndel:
De Heemkundekring is eigenlijk een vereniging die cultuurhistorie van het dorp bewaakt, opslaat en onderzoekt.
Johan Verspay – Wetenschappelijk archeoloog Universiteit van Amsterdam:
We zijn hier op de Schaapskooi in Schijndel. Afgelopen zomer was dit de uitvalsbasis voor de veldcursus die we samen met de Heemkundekring Schijndel hier hebben georganiseerd. Als we vanuit de Faro-doelstellingen mensen daadwerkelijk willen betrekken bij dat onderzoek, dan zul je mensen ook de kennis en de vaardigheden moeten aanreiken om dat te kunnen doen. Want het verzamelen van oude troep is nog niet hetzelfde als kennisvorming over het verleden. En wij hebben geprobeerd die kloof te overbruggen in de vorm van een meerdaagse workshop.
Gerard van Kaathoven – Lid van de Heemkundekring Schijndel:
Wij zaten samen aan de koffie en wij zeiden van: inderdaad, de slag bij Boxtel, daar hebben wij samen over nagedacht en daar gaan we iets mee doen. En daar zijn we aan begonnen. In 1794, 17 september, is de slag bij Boxtel gevochten door de Engelsen, de Fransen, de Duitsers en de Hollanders. En de Duitsers moesten die brug verdedigen, en dat is niet gelukt.
Johan Verspay – Wetenschappelijk archeoloog Universiteit van Amsterdam:
Het thema van de summer school was de slag om Boxtel. Dat is iets waar wij vanuit Amsterdam eigenlijk nog helemaal niet mee bezig waren geweest, maar dat is een vraagstuk waar de verschillende erfgoedgemeenschappen hier in de regio wel al mee bezig waren geweest. Nou, die summerschool bood bij uitstek de mogelijkheid om daar nu eens wat meer mee te gaan doen, om daar ruimte voor te creëren. Dus daar hebben we de koppen bij elkaar gestoken en hebben we samen daar een onderzoek en een workshop voor opgezet en zijn met twee weken op pad geweest om daar wat meer over te weten te komen.
*Muziek speelt*
Gerard van Kaathoven – Lid van de Heemkundekring Schijndel: |
Ik vond de samenwerking heel goed en de vrijwilligers en de beroeps, dat ze elkaar beter begrijpen. Daar wil ik naartoe.
*Muziek speelt en fadet uit*
Logo Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Erfgoed maak je samen!