Aardbevingen & Erfgoed in 11 praktijkvoorbeelden

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is direct betrokken bij het herstel en de voorkoming van aardbevingsschade in de provincie Groningen. Het is belangrijk dat monumenten veilig en kwalitatief worden hersteld. Vooraleerst voor de eigenaar of gebruikers maar ook voor de identiteit van het hele gebied. In deze publicatie tonen we elf praktijkvoorbeelden van herstelde monumenten. Ze vormen de inspiratie voor de lange weg die we met elkaar nog afleggen voor het herstel van alle monumenten.

Het herstel in aardbevingsgebied vraagt steeds weer een op maat gemaakte aanpak resulterend in soms unieke technische toepassingen. Van ieder project kunnen we leren zodat het volgende project iets makkelijker gaat. We zorgen daarom dat de kennis en informatie wordt ontsloten aan alle partners in het getroffen gebied.

Met dank aan

Deze praktijkvoorbeelden maar ook honderden andere restauraties, versterkingen en schadeherstel van (rijks)monumenten en karakteristieke gebouwen in Groningen zouden niet mogelijk zijn geweest zonder bijdragen van:

Provincie Groningen, Gemeente Eemsdelta, Gemeente Het Hogeland, Gemeente Oldambt, Gemeente Midden-Groningen, Gemeente Groningen, Nationaal Coördinator Groningen, Instituut Mijnbouwschade Groningen, Erfgoedloket Groningen, Libau, de vele restauratiearchitecten, constructeurs en adviseurs en uiteraard de eigenaren.

Het Programmateam RCE Aardbevingen & Erfgoed bestond tussen 2015 en 2024 uit: Albert, Brigitte, Cécile, Dieuwertje, Eric, Jos, Judith, Harm, Machteld, Marinus, Marjolein, Marlijn, Meike, Michiel, Michiel, Mieke, Monique, Nina, Nynke, Odwin, Paul, Saskia, e.a.

Colofon

Programma Aardbevingen & Erfgoed: Cécile van der Tweel en Marjolein Verschuur

Samenstelling en redactie: Eric Wie

© RCE, augustus 2024