Praktijkvoorbeelden Schilderwerk en kleurhistorie
De RCE onderzoekt projecten waarvan anderen kunnen leren en die een inspiratie vormen voor ieder die te maken krijgt met erfgoed. Om deze inzichten toegankelijk te maken, heeft de RCE een aantal projecten als praktijkvoorbeeld uitgelicht. De praktijkvoorbeelden op deze pagina gaan over projecten die te maken hebben met onderzoek naar schilderingen.
Herstel van scheurende schilderingen
Net als veel andere Groningse dorpen ziet ook Middelstum de gevolgen van de aardbevingen. In de rijksmonumentale Hippolytuskerk waren de gewelven gaan scheuren. De barsten liepen dwars door bijzondere schilderingen die rond 1500 zijn gemaakt. Gelukkig zijn ze nu hersteld. Of de kerk ook versterking nodig heeft? Dat wordt nog onderzocht.
Steiger voor onderzoek is publiekstrekker
Voor onderzoek naar de conditie van het unieke beschilderde tongewelf in Grote Kerk Naarden was een steiger nodig van 26 meter hoog. Zo’n hoge steiger huren is kostbaar. Bovendien had het onderzoek gevolgen voor de exploitatie van de kerk. Dus toen alle publieksactiviteiten vanwege Covid 19 stopten, leek dat een extra financiële strop. Maar de beheerder van de kerk kwam met een creatieve oplossing.
Digitale conditieopname op grote hoogte
Voor het eerst in Nederland vindt er een digitale conditieopname op ware schaal plaats van gewelfschilderingen. Half september 2020 is een onderzoeksteam van start gegaan. Bij de Grote Kerk Naarden wordt de conditie van de 500 jaar oude schilderingen op het tongewelf in kaart gebracht met behulp van een digitaal tekenprogramma.