142,6 miljoen voor instandhouding rijksmonumenten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft € 142,6 miljoen aan subsidies toegekend voor de instandhouding van rijksmonumenten. Hiervan ging € 48,3 miljoen naar rijksmonumenten met een woonfunctie vanuit de Instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten (hierna: woonhuissubsidie) en € 94,3 miljoen naar andere rijksmonumenten vanuit de Subsidieregeling instandhouding monumenten (hierna: instandhoudingssubsidie).

[De tekst gaat verder onder de foto]

Molen bij ondergaande zon genaamd Nieuw Leven te Valburg
Molen Nieuw Leven, Valburg

Woonhuissubsidie

Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april subsidie aanvragen voor onderhoudskosten die gemaakt zijn in het kalenderjaar ervoor. De subsidie bedraagt maximaal 38% van de subsidiabele onderhoudskosten.
Dit jaar heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) 7.686 aanvragen voor de woonhuissubsidie kunnen honoreren voor in totaal € 48,3 miljoen. Ook dit jaar kon weer het maximale percentage van 38% worden uitgekeerd.  In 222 gevallen heeft de aanvrager geen subsidie gekregen, bijvoorbeeld omdat er geen sprake was van een woonfunctie of omdat de aanvraag onvoldoende was onderbouwd.

Instandhoudingssubsidie

De instandhoudingssubsidie is bedoeld voor archeologische, groene en gebouwde rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Eigenaren kunnen jaarlijks tussen 1 februari en 31 maart subsidie aanvragen voor reguliere onderhoudskosten op basis van een zesjarig onderhoudsplan. De subsidie bedraagt maximaal 60% van de subsidiabele onderhoudskosten.

De RCE heeft dit jaar voor de instandhoudingssubsidie 2.103 aanvragen kunnen honoreren voor in totaal € 94,3 miljoen. Er zijn voor 2.616 rijksmonumenten aanvragen gedaan. Aanvragen voor 198 monumenten zijn afgewezen, bijvoorbeeld omdat de aanvraag buiten de termijn was ingediend of het geen rijksmonument betrof. Daarnaast hebben 315 aanvragers een afwijzing ontvangen door het bereiken van het subsidieplafond. Dit is een grote stijging ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging komt vooral doordat het aantal aanvragen fors is toegenomen, terwijl het budget voor de subsidieregeling ongeveer gelijk is gebleven. 

Op de pagina 'Hoe wordt de instandhoudingssubsidie verdeeld' kunt u lezen welke monumenten instandhoudingssubsidie ontvingen en welke niet. Eind september maakt de RCE een analyse van alle subsidieaanvragen van dit jaar. Deze cijfers worden uiterlijk 30 september gepubliceerd op de Erfgoedmonitor.