Voor welke kosten kan ik woonhuissubsidie aanvragen?
Woonhuissubsidie is bedoeld voor de kosten van de instandhouding van monumentale onderdelen van het rijksmonument. Onder instandhouding wordt zowel regulier onderhoud als restauratie verstaan. Het gaat om werkzaamheden die:
- technisch noodzakelijk, sober en doelmatig zijn
- gericht zijn op het voorkomen van verval of vervolgschade
- gericht zijn op het maximale behoud van aanwezige monumentale waarden, in het bijzonder historische materialen en constructies
Alleen werkzaamheden die worden genoemd in de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten (hierna: de Leidraad) zijn subsidiabel. De Leidraad is een bijlage bij een andere subsidieregeling (de Subsidieregeling instandhouding monumenten), maar is ook van toepassing op de woonhuissubsidie. Speciaal voor eigenaren van woonhuis-rijksmonumenten is een samenvatting van de Leidraad gemaakt.
De volledige Leidraad: Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten.
Voor enkele veelvoorkomende werkzaamheden wordt ook hieronder aangegeven of deze wel of niet subsidiabel zijn. Deze opsomming is niet uitputtend.
De noodzaak van de werkzaamheden moet kunnen worden aangetoond aan de hand van foto’s van voor de uitvoering van de werkzaamheden, en - als uw aanvraag meer dan € 70.000 aan kosten bevat - uit een inspectierapport. De gemaakte kosten moeten in detail herleidbaar zijn tot de uitgevoerde werkzaamheden. Zie ook Aanvraag woonhuissubsidie voorbereiden.
Werkzaamheden aan nieuwe onderdelen van het gebouw worden niet gezien als instandhoudingskosten. Denk aan:
- een vloer, badkamer of keuken
- installaties
- kosten voor verduurzaming, comfortverbetering, verfraaiing of reconstructie
- kosten voor veranderd gebruik