Wat is instandhoudingssubsidie en voor wie is deze bedoeld?
Instandhoudingssubsidie is bedoeld om het rijksmonument in goede staat te houden. De subsidie is voor sober en doelmatig onderhoud aan gebouwde, archeologische en groene rijksmonumenten.
De eigenaar maakt voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd een 6-jarig instandhoudingsplan.
Bent u eigenaar van een rijksmonument dat volgens de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) géén woonhuis is?
Dan kunt u in de aanvraagperiode instandhoudingssubsidie aanvragen.
Heeft u een rijksmonument met een woonfunctie? Raadpleeg dan de informatie over de woonhuissubsidie.
Wie is de eigenaar?
De eigenaar is de natuurlijke of rechtspersoon die het recht van eigendom of een ander zakelijk recht heeft op een of meer rijksmonumenten of zelfstandige onderdelen daarvan. Met eigendom wordt het juridische eigendom bedoeld. Huurders, beheerders en economisch eigenaren hebben geen zakelijk recht op het rijksmonument, en komen niet in aanmerking voor instandhoudingssubsidie.
Maakt het monument deel uit van een Vereniging van Eigenaren (VVE), dan kan de aanvraag ook namens de VVE worden ingediend. Alle eigenaren moeten daarvoor een machtigingsformulier ondertekenen.
Wat is een woonhuis?
Een woonhuis volgens de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten is een rijksmonument of zelfstandig onderdeel dat in oorsprong is vervaardigd voor bewoning of dat voor meer dan de helft van de oppervlakte voor bewoning in gebruik is.
De volgende gebouwen worden niet als woonhuis beschouwd, ook al worden ze bewoond:
- een kerkgebouw
- een kerkelijke dienstwoning in kerkelijk gebruik
- een kasteel, paleis, landhuis of hoofdhuis van een buitenplaats
- een gebouw van liefdadigheid
- een molen of gemaal
- een agrarisch gebouw
- een watertoren
- een gebouw dat deel uitmaakt van een geregistreerd museum.
Deze categorieën komen dus wel in aanmerking voor het aanvragen van de instandhoudingssubsidie.
Het maakt bij de vraag of een gebouw als woonhuis moet worden aangemerkt niet uit of het een eigen rijksmonumentnummer heeft, of dat het een zelfstandig onderdeel is van het rijksmonument.
Eigenaren Uitzondering woonhuizen
Professionele organisaties voor monumentenbehoud (als het instandhouden van monumenten een hoofdactiviteit van de organisatie is), gemeenten, provincies en waterschappen kunnen wel instandhoudingssubsidie aanvragen voor rijksbeschermde woonhuizen.
Subsidie voor klinkend erfgoed
Voor instandhoudingswerkzaamheden aan klinkende onderdelen van een rijksmonument, zoals orgels, beiaarden, luidklokken en uurwerken met monumentale waarde, kunnen eigenaren instandhoudingssubsidie aanvragen. Dit is alleen mogelijk als onderdeel van een instandhoudingsplan van het (zelfstandig onderdeel van het) rijksmonument waar het klinkende onderdeel een bestanddeel van is.
Hoe weet u of uw klinkend erfgoed monumentale waarde heeft? Dat kunt u nakijken in de lijst met orgels of de lijst met luidklokken, beiaarden en uurwerken die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft samengesteld.
Staat het klinkend object in deze lijst, dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen.
De lijsten zijn te vinden bij het onderwerp Subsidie klinkend erfgoed.