Praktijkvoorbeelden Duurzaamheid van historische gebouwen
De RCE werkt aan veel projecten waarvan anderen kunnen leren en die een inspiratie vormen voor een ieder die te maken krijgt met erfgoed. Om deze inzichten toegankelijk te maken, heeft de RCE een aantal projecten als praktijkvoorbeeld uitgelicht. De praktijkvoorbeelden op deze pagina gaan over projecten die te maken hebben met duurzaamheid.
Stadsmuur van ijzeroer in ere hersteld
In Hardenberg staat nog een gedeelte van de oude stadsmuur uit 1230. Een uniek monument, omdat het grotendeels is opgebouwd uit ijzeroer. In 2016 stortte de muur gedeeltelijk in. Het bleek al snel een specialistische klus, waarbij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werd ingeschakeld voor advies. Bijna de gehele muur is weer opnieuw opgebouwd mét behoud van het historisch bouwmateriaal.
Van oude vakwerkschuur naar duurzame woonboerderij
Vlakbij Enschede ligt het eeuwenoude landgoed de Kuper. Het hart van het erf wordt gevormd door twee boerderijen, waaronder ‘Het Wönnershoes’, een geheel gerestaureerde, comfortabele en duurzame woonboerderij, een rijksmonument. Maar daar ging wel een grondige verbouwing aan vooraf.
Westergasfabriek van het gas af
De monumenten op het Westergasfabrieksterrein zijn verduurzaamd, door een divers pakket aan maatregelen, met ledverlichting, geïsoleerde daken en gevels, zorgvuldig weggewerkte achterzetkozijnen, warmte-koudeopslag, zonnepanelen en een vergister waarmee organisch afval wordt omgezet in groene energie en compost.
Verduurzaming veerhuis Landlust
Het voormalige veerhuis Landlust is volledig energieneutraal gerestaureerd; een unicum voor een rijksmonument. Met de getroffen maatregelen illustreert Landlust de huidige stand van kennis om dit soort monumentale woonhuizen energieneutraal te restaureren.
Kunstzijdefabriek ENKA wordt fietsexperience
In de uitgestrekte Westhal van de voormalige ENKA-fabriek in Ede kunnen mensen nu terecht voor de ultieme fietservaring. Dankzij 1650 zonnepanelen is dit het eerste energieleverende rijksmonument in Nederland.
Hermitage en Hortus delen warmte-koudeopslag
Sinds 2016 delen de Hermitage en de Hortus Botanicus dezelfde warmte-koudeopslag (WKO). Door middel van ondergrondse buizen wisselen de twee instellingen warmte en kou uit.
Oude molen wordt moderne windturbine
De 19de-eeuwse molen De Hersteller in Sintjohannesga functioneert sinds kort als windturbine. De molen werd geïsoleerd en wekt met een nieuw soort generator energie op.
Molukse kerk aardbevingsbestendig
De Molukse kerk Eben Haëzer in Appingedam is aardbevingsbestendig gemaakt. Daarnaast is het rijksmonument gerestaureerd, verduurzaamd en heeft het er een publieksfunctie bij gekregen.